25 Ιουλ 2014

Παρέμβαση της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ στο Δημ. Συμβούλιο

Την Τετάρτη 23 Ιουλίου , στο τρίτο εξ αναβολής (λόγω έλλειψης απαρτίας!!!) Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Σικυωνίων, η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ δια της εκπροσώπου της στο νέο ΔΣ κ. Μαυραγάνη Κυριακής κατέθεσε πρόταση να συζητηθεί προ ημερήσιας διάταξης, με την οποία καλείται το ΔΣ να πάρει θέση στο σχέδιο του νέου κώδικα αυτοδιοίκησης που καταθέτει η κυβέρνηση εσπευσμένα στο θερινό τμήμα της Βουλής και σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ των άλλων αρμοδιοτήτων που αφαιρούνται από τους δήμους , αφαιρείται η δυνατότητα «αποκομιδής, διαχείρισης αποβλήτων, κατασκευής μονάδων επεξεργασίας κτλ» του υφιστάμενου κώδικα , περιορίζοντας τις αρμοδιότητες των δήμων μόνο στη συλλογή και μεταφορά των απορριμμάτων .
Το Δημ. Συμβούλιο συμφώνησε να συζητηθεί το θέμα σε έκτακτο ΔΣ την επόμενη εβδομάδα. 

Το πλήρες κείμενο της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ είναι το παρακάτω

«κ. Δήμαρχε 
 κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου 
 κκ Δημοτικοί Σύμβουλοι

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, σύμφωνα με τον ν.3463/2006 (κώδικας δήμων και κοινοτήτων, άρθρο 75- αρμοδιότητες δήμων), όπου αναφέρεται ως αρμοδιότητα των δήμων «η αποκομιδή και διαχείριση των αποβλήτων...» και με την προσθήκη του ν. 3852/2010, άρθρο 94- ότι πρόσθετη αρμοδιότητα είναι «Η διαχείριση στερεών αποβλήτων, σε επίπεδο προσωρινής αποθήκευσης, μεταφόρτωσης, επεξεργασίας, ανακύκλωσης και εν γένει αξιοποίησης, διάθεσης, λειτουργίας σχετικών εγκαταστάσεων, κατασκευής μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης, καθώς και αποκατάστασης υφιστάμενων χώρων εναπόθεσης (Χ.Α.Δ.Α.)......» οι δήμοι είχαν θεσμικά τη δυνατότητα αυτόνομης διαχείρισης των απορριμμάτων τους.
Επίσης , θα θυμόσαστε, πριν από δύο χρόνια τη δήλωση του Δημάρχου κ. Σταματόπουλου και συμφώνησε με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου μας, ότι «Ο δήμος μας μπορεί και πρέπει να διαχειριστεί αυτόνομα τα απορρίμματά του, αρκεί να ενισχυθεί η Ανακύκλωση (με κάδους διαλογής υλικών όπως γυαλιού) και η Κομποστοποίηση.....» 

Σήμερα, και αφού εν τω μεταξύ δεν έχει γίνει καμία άλλη συζήτηση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο για τα όσα η Περιφέρεια έχει αποφασίσει για μας, χωρίς εμάς, παραχωρώντας τη διαχείριση των απορριμμάτων όλης της Πελοποννήσου στην ιδιωτική εταιρεία ΤΕΡΝΑ, με όποια προβλήματα οικονομικά, περιβαλλοντικά αυτό συνεπάγεται,έρχεται εσπευσμένα να ψηφιστεί στο θερινό τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο αφαιρείται από τους Δήμους η δυνατότητα να διαχειρίζονται αυτόνομα τα παραγόμενα από αυτούς απορρίμματα (ενιαίος κώδικας αυτοδιοίκησης 2014, άρθρο 94 – αρμοδιότητες δήμων), περιορίζοντας την αρμοδιότητά τους ΜΟΝΟ στη συλλογή και μεταφορά. 

Από τη στιγμή που έγινε εμφανές ότι μια σειρά δημοτικών παρατάξεων και δημοτικών συμβουλίων πανελλαδικά είχαν ξεκινήσει να συζητάνε σοβαρά την πρόταση της αποκεντρωμένης διαχείρισης και είχαν παρθεί ακόμα και αποφάσεις υλοποίησης της , είναι προφανής ο στόχος της κυβέρνησης με την κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Θέλει να στερήσει από τους δήμους (δηλαδή τους πολίτες) την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων που παράγουν, καρπώνοντας οι ίδιοι τα οφέλη (εργασιακά, οικονομικά) και τους επιτρέπει μόνο να τα μαζεύουν και να τα παραδίδουν, επιβαρύνοντάς τους επιπλέον οικονομικά.

Γίνεται λοιπόν φανερή η πολιτική σκοπιμότητα, που δεν είναι άλλη από την αποτροπή υλοποίησης του μοντέλου της αποκεντρωμένης διαχείρισης και των τοπικών σχεδίων διαχείρισης. 

Μπροστά σε αυτή τη δυσάρεστη προοπτική που προσπαθούν με συνοπτικές διαδικασίες να μας επιβάλει η κυβέρνηση, είναι χρέος του Δήμου μας 

1. να πάρει θέση στο απαράδεκτο αυτό νομοσχέδιο
2. επειδή στενεύουν τα χρονικά όρια της ψήφισης του νομοσχεδίου, να ορίσει ΑΜΕΣΑ έκτακτη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, για να συζητηθεί και να αποφασιστεί σχέδιο δράσης για την αποτροπή ψήφισής τουενημερώνοντας και συσπειρώνοντας τους πολίτες και συντονίζοντας τη δράση του με άλλους δήμους σε επίπεδο νομού και Περιφέρειας, με άλλες δημοτικές παρατάξεις και με κοινωνικούς φορείς του δήμου μας

Με αυτό το σκεπτικό , η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ προτείνει να συζητηθεί το θέμα στη συνεδρίαση του ΔΣ της 23ης Ιουλίου2014, ως κατεπείγον, προ ημερήσιας διάταξης.

  

Κιάτο, 22/07/2014

 Από τη Συντονιστική Γραμματεία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου