ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

Ο Δήμος Σικυωνίων- Στυμφαλίας – Φενεού και εμείς



Ποιοι είμαστε
Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ  είναι μια ομάδα παρέμβασης και δράσης, ανοιχτή στον κάθε πολίτη. Επιδιώκουμε το διάλογο και τη συσπείρωση όλων ανεξαίρετα των προοδευτικών και αντιμνημονιακών δυνάμεων του Δήμου μας καθώς και κάθε συνδημότη, που θέλει να δράσουμε μαζί, με βάση ένα κοινό πρόγραμμα που θα συνδιαμορφώνουμε. Δέσμευσή μας είναι η συσπείρωση αυτή και η κοινή μας δράση να συνεχιστούν και μετά τις εκλογές, γιατί για μας οι εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός, είναι η επιτυχημένη αρχή μιας πορείας προς την κοινωνία των ενεργών πολιτών.

Τα μέλη και οι υποψήφιοι της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ  είναι άτομα που έχουν διαρκή παρουσία, με προτάσεις και δράση, σε όλα τα προβλήματα του Δήμου και των δημοτών: στον εθελοντισμό, στα χαράτσια και τους πλειστηριασμούς, στις δράσεις αλληλεγγύης για τους συμπολίτες που έχουν ανάγκη, στον πολιτισμό, στην προστασία του περιβάλλοντος και την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, στους αγώνες ενάντια στην ερημοποίηση του δήμου από τις δημόσιες υπηρεσίες ( ΔΕΗ, ΙΚΑ, ΟΤΕ, ΔΟΥ). Δύναμή μας είναι αυτό το πλούσιο «φύλλο αγώνα» και οι προτάσεις μας. Η συνέπεια λόγων και έργων, η ειλικρίνεια και η εντιμότητα των ανθρώπων μας, η συλλογική διεκδίκηση, η στήριξη των πιο αδύναμων. Όλα αυτά συνθέτουν τη φυσιογνωμία μας και δηλώνουν τη διαφορετικότητά μας από δημαρχοκεντρικούς συνδυασμούς που μόνο στόχο έχουν τη διαχείριση ενός στρεβλού συστήματος χωρίς να αναδεικνύουν τις παραμορφώσεις του και τις αιτίες που τις γεννούν, χωρίς να κάνουν τους πολίτες κοινωνούς των προβλημάτων και συμμέτοχους   στη λύση τους.

Το «πείραμα» του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και ο ρόλος της Δημοτικής Αρχής στις σημερινές συνθήκες
Ο σημερινός ρόλος μιας Δημοτικής Αρχής υπαγορεύεται αφ’ ενός από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ένα νόμο που πριν από τέσσερα χρόνια, όταν αντικατέστησε τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, διαφημίστηκε ως καινοτομία που θα έδινε δυνατότητες μεγαλύτερης ανάπτυξης σε συνενωμένους δήμους και θα προωθούσε θεσμούς συμμετοχής και δημοκρατίας, και αφ’ ετέρου από απαράδεκτες μνημονιακές επιλογές και δεσμεύσεις που αφορούν τους ΟΤΑ, όπως τo Οικονομικό Παρατηρητήριο, η επιβολή αυξημένων δημοτικών φόρων και τελών, η αύξηση του ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας), η επιβολή φόρου 2% στους επαγγελματίες (αντί για 0,5% που ισχύει τώρα), η τραπεζική δανειοδότηση με ενεχυρίαση, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι απολύσεις προσωπικού. Δεσμεύσεις που καμιά Δημοτική Αρχή που δικαιώνει το ρόλο της στη θέση του υπερασπιστή των δημοτών, άρα και η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ,  δεν μπορεί να αποδεχτεί. Όπως δεν μπορεί να αποδεχτεί και κάθε κατασκεύασμα, όπως η «Γερμανοελληνική συνέλευση», μέσω του οποίου, με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου και του ΕΣΠΑ, θα γίνονται γερμανικές επενδύσεις.
Η αποτίμηση  της Καλλικρατικής λειτουργίας ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Αυτοδιοίκηση συρρικνώνεται μέσω του “Καλλικράτη”  και μετατρέπεται σε απλή διοίκηση, δηλαδή ακόμα μία κρατική υπηρεσία, χωρίς λόγο στην ανάπτυξη του Δήμου. Η συνέχιση αυτής της λειτουργίας οδηγεί στη δημιουργία Δήμων-διαχειριστών, οι οποίοι απλώς θα παρέχουν γραφειοκρατικές υπηρεσίες στους δημότες, πράγμα που, όπως φαίνεται, ήταν και το επιδιωκόμενο του νόμου.
Ταυτόχρονα μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες στους Δήμους (σχολεία, υπηρεσίες υγείας κ.ά.) ενώ  παράλληλα το Μνημόνιο μείωσε κατά 60% την κρατική επιχορήγησή τους. Όσον αφορά τις συμμετοχικές δομές που προβλέπονται, αυτές ή δεν λειτούργησαν καθόλου με ευθύνη των Δημοτικών Συμβουλίων (Συνήγορος του Πολίτη), όπως συνέβη και στον δικό μας Δήμο, είτε υπολειτούργησαν (Επιτροπές Διαβούλευσης) αφού ο ρόλος τους δεν δέσμευε σε τίποτα το Δ.Σ.
Οι Τοπικές Δημοτικές Κοινότητες από οντότητες ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, αντί να παρέχουν δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στους δημότες και τη δημοτική αρχή στο πλαίσιο μιας περισσότερο συμμετοχικής δημοκρατίας, κατέληξαν να... αποκεντρώνουν  μόνο τους κατοίκους, των οποίων η φωνή δεν φτάνει στα Δημοτικά Συμβούλια, ενώ δεν έχουν αποφασιστικό ρόλο για το χώρο στον οποίο ζουν. Από την άλλη μεριά, οι συνθήκες οικονομικής κρίσης έχουν εξαθλιώσει τους δημότες και κάνουν μεγαλύτερη την ανάγκη μιας ομπρέλας προστασίας από τον Δήμο.




Οι προτάσεις μας

Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο ρόλος της Tοπικής Αυτοδιοίκησης  γίνεται πιο σύνθετος και πρέπει να επικεντρωθεί  στον Καλλικρατικό Δήμο μας στους εξής πυλώνες, ξεκινώντας από το πρώτιστο καθήκον κάθε Δήμου στην περίοδο οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα:


1.    ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 Δράσεις ανακούφισης των δημοτών
Ο Δήμος, για τον οποίο η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα στο πρόγραμμά του, οφείλει να είναι δίπλα στα άτομα που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξη ή στην επανένταξη στην αγορά εργασίας, στα άτομα που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Οργανώνει  την αλληλεγγύη και υπερασπίζεται την κοινωνική συνοχή, με δράσεις που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στη διάλυση του κοινωνικού ιστού, όπως:

1. Τροφή για όλους και όλες
Μέσα από το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου, το οποίο λειτουργεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και όχι με γνώμονα τη δημιουργία εκλογικής πελατείας.
2. Στέγη για όλους και όλες
Καταγραφή και αξιοποίηση αδιάθετων κατοικιών-κτιρίων. Παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες, για να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα στέγασης. Κοινωνική αξιοποίηση  ακινήτων του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (εγκαταλειμμένα σχολεία, διαμερίσματα, κ.λπ.).
Ειδικότερα, για τους άστεγους, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος πρόσβασης σε ζεστό νερό, λουτήρα και πλυντήριο. Εδώ τα συνοικιακά συμβούλια θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση λύσης.

3. Στήριξη των παιδιών    
-  Κάλυψη όλων των αιτήσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου.
-  Ειδική μέριμνα για παιδιά άνεργων γονιών ή οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
-  Λειτουργία ολοήμερου βρεφονηπιακού-παιδικού σταθμού για τους εργαζόμενους γονείς, με αξιοποίηση των πόρων από το πρόγραμμα «Συμφιλίωση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».
-  Ενίσχυση σχολικών επιτροπών για κάλυψη αναγκών θέρμανσης.
-  Πρόγραμμα σίτισης των παιδιών σε όλα τα σχολεία σε συνδυασμό με την αλλαγή της κακής διατροφικής συνήθειας των παιδιών και την προώθηση τοπικών προϊόντων. 


4.  Στήριξη ασθενέστερων οικογενειών και ατόμων ή ανέργων
-  Δημιουργία δικτύων ανταλλακτικών παζαριών για είδη ένδυσης – υπόδησης.
-  Εγγυημένη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά πρώτης ανάγκης (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τηλεπικοινωνίες, θέρμανση).
-  Άμεση σύνδεση ρεύματος - νερού πρώτης κατοικίας, για τις οικογένειες χωρίς ή με ελάχιστο εισόδημα.
-  Μείωση τιμολογίου νερού για ομάδες πολιτών που διαβιούν κοντά στο όριο φτώχειας.
-  Περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών για τους άνεργους, τους πολύτεκνους και τα ΑμεΑ.

   5. Διασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους
-  Διασφάλιση δωρεάν πρόσβασης σε πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για τους ανασφάλιστους άνεργους και φτωχούς.  
-  Πλήρης δωρεάν εμβολιαστική κάλυψη και συστηματικός ιατρικός προληπτικός έλεγχος όλων των παιδιών.
Η  υλοποίηση των παραπάνω  θα γίνει μέσα από Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου, το οποίο μπορεί να μετεξελιχθεί σε Δημοτικό Ιατρείο και το οποίο θα λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντές γιατρούς και πολίτες της πόλης, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Κιάτου.
Οι παραπάνω δράσεις θα  υλοποιηθούν  μέσα από τις δομές που ο ίδιος ο Δήμος λειτουργεί ή θα δημιουργήσει,  σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς.

      6. Δίκτυο Προστασίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
Θα δημιουργηθεί Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι κοινωνικοί φορείς, οι δομές αλληλεγγύης, οι δημοτικές υπηρεσίες  και η εκκλησία. Η υλοποίηση των δράσεων μπορεί να γίνει με την εκπόνηση από τον Δήμο Σχεδίου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, το οποίο θα καταθέσει  στην Περιφέρεια και το Υπουργείο για να χρηματοδοτηθεί από το  «Ευρωπαϊκό Ταμείο για  βοήθεια στους Απόρους» και από προγράμματα χωρικής συνοχής «Ειδικές ανάγκες γεωγραφικών περιοχών που πλήττονται από τη φτώχεια ή ευπαθών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων», ακόμη και με δικούς του πόρους.

 -   Η  Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου θα πρέπει να αναβαθμιστεί με επαρκές και  εξειδικευμένο  στελεχικό δυναμικό  και προϋπολογισμό, για να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές κοινωνικές ανάγκες. Ως πρώτο βήμα,  σε συνεργασία με τις  δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, καταγράφει τα προβλήματα,  έτσι ώστε να  σχεδιαστούν οι δράσεις και οι υπηρεσίες, με στόχο την  κάλυψη των πραγματικών  αναγκών. Για την οικονομική ενίσχυση της Κοινωνικής Υπηρεσίας θα δημιουργηθεί Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Δήμου, το οποίο θα τροφοδοτείται με έσοδα από την πώληση ανακυκλώσιμων υλικών (βλ. ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ) και μέρος της αμοιβής των αιρετών.
 -   Αναβάθμιση της λειτουργίας των ΚΑΠΗ με δραστηριότητες όχι μόνο ψυχαγωγικές και εκδρομικές, αλλά με υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, κοινωνικής εργασίας και κινητοποίησης του ενδιαφέροντος της τοπικής κοινότητας προς την τρίτη ηλικία.
 -   Λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» σε όλο το εύρος του Δήμου (τρίτη ηλικία, ΑμεΑ) με πόρους από την Αυτοδιοίκηση και την αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
 -     Αποκατάσταση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στις δημόσιες υπηρεσίες και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους. Στήριξη-ενίσχυση κάθε συλλογικής πρωτοβουλίας με σκοπό την ενσωμάτωση ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κυρίως μέσω της προώθησής τους στην απασχόληση.
 -    Λειτουργία στον Δήμο Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (μπορεί να  λειτουργήσει στο πλαίσιο του Ε.Π. ΔΙοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» Αξονας ΙΙΙ  (Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων) και σύνδεση του με Νοσοκομείο, Ξενώνες φιλοξενίας και  Κοινωνική Υπηρεσία  του Δήμου.
 -   Σε σύνδεση με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, λειτουργία  Ιατροκοινωνικού Κέντρου για τους Ρομά. Στόχος του, η ένταξη των Ρομά στην τοπική κοινωνία και η αντιμετώπιση των φαινομένων παραβατικότητας.
 -    Η ενίσχυση της Κοινωνικής Υπηρεσίας με αναβάθμιση της Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων θα αναλάβει τον σχεδιασμό, τον συντονισμό των δράσεων ανάμεσα στις υπηρεσίες του Δήμου, το Νομικό Πρόσωπο  Κοινωνικής Πολιτικής και τους άλλους κοινωνικούς φορείς. Παράλληλα θα δημιουργηθούν και νέα τμήματα στον Δήμο, όπως το Γραφείο Στήριξης Μεταναστών και το Γραφείο Εθελοντισμού.
ü  Άλλες δομές εκτός από αυτές που υπάρχουν σήμερα (κοινωνικό παντοπωλείο-φαρμακείο) του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα είναι: Εθελοντική Αιμοδοσία, Κοινωνικό Φαρμακείο & Οδοντιατρείο, Σχολική Στήριξη (εθελοντές εκπαιδευτικοί οργανώνουν μαθήματα αλληλεγγύης για μαθητές Λυκείου), Ομάδα Εθελοντών Δικηγόρων για τη Στήριξη υπερχρεωμένων νοικοκυριών, Ομάδα Στήριξης Εξαρτημένων Ατόμων σε συνεργασία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου με τις ομάδες ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ, Νομική & Κινηματική Στήριξη για τη θωράκιση των οικονομικά αδύνατων πολιτών στο δίκαιο διακανονισμό εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους σε Λογαριασμούς Ρεύματος, Κοινωνικών Αγαθών, Εφορίας, Τραπεζικών Δανείων Πρώτης Κατοικίας.
 ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΣΤΕΓΟΣ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ.



Άλλες δράσεις
Η Δημοτική Αρχή δεσμεύεται ότι:
α) Η διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (ΔΕΗ, ΔΕΥΑΣ κ.λπ.), που αφορούν οικονομικά -αλλά και ψυχικά- αποδυναμωμένους από το Μνημόνιο πολίτες δεν μπορεί να γίνεται μέσω της διακοπής της παροχής ρεύματος και άλλων κοινωνικών αγαθών ή μέσω αυξημένων προστίμων επανασύνδεσης κ.λπ.
β) Θα εμποδίσει κάθε πλειστηριασμό και κατάσχεση ιδιωτικής περιουσίας των δημοτών, κινητοποιώντας την τοπική κοινωνία.
γ) Θα καλύψει το κόστος των οφειλών των νοικοκυριών σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας πληρωμής τους. Το κόστος θα μπορούσε να κατανεμηθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων που παράγουν ενέργεια και τηλεπικοινωνίες. Την κοινωνική ευθύνη που συνδέεται με την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας θα πρέπει να επωμίζονται έμπρακτα και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Το προβλέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κάλυψη των οφειλών μπορεί να γίνεται και με ανταλλαγή κοινωνικής εργασίας.

-  ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ  σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και τα σχολεία της περιοχής για ενημέρωση σε κοινωνικά θέματα (AIDS, ναρκωτικά κ.λπ.).  Σκοπός είναι η στήριξη των γονιών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους όπως αυτός διαμορφώνεται στις σημερινές δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.
-  Δράσεις που στοχεύουν στην προαγωγή της ψυχικής υγείας, με τη δημιουργία δομών στήριξης θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και ατόμων που χρήζουν θεραπείας από εξαρτησιογόνες ουσίες. Προαγωγή της περίθαλψης ηλικιωμένων ή ατόμων ΑμεΑ και στήριξη στην ενσωμάτωσή τους μέσα από την προώθηση στην απασχόληση.
-  Υπηρεσία μεταφοράς ατόμων τρίτης ηλικίας, μαθητών ΑμεΑ από και προς τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες.

-  ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ με έμφαση στις δράσεις Πολιτισμού και στοιχειώδους ανάπλασης περιοχών (φωτισμός κ.λπ.), με στόχο να λειτουργήσει η γειτονιά, ώστε να εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας και αλληλεγγύης και όχι η «προληπτική καταστολή» και βεντέτα «επί δικαίους και αδίκους».
(Πόροι για τη χρηματοδότηση μπορεί να είναι:
-ΠΕΠ. Θεματικός Στόχος: Kαταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού.
-Ευρωπαϊκό Ταμείο για βοήθεια στους απόρους.
-Ειδικές Ανάγκες Γεωγραφικών Περιοχών που πλήττονται από τη φτώχεια καθώς και Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων).






2.     ΝΕΡΟ (ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΡΔΕΥΣΗ): Διαχείριση υδάτινων πόρων του Δήμου

 Με την υπογραφή του Πρώτου Μνημονίου, η κυβέρνηση ανέλαβε -υποχρεωτικά- την παράδοση των υδάτινων πόρων της χώρας, αφού είναι πρωτεύων όρος για τη δανειοδότηση από ΔΝΤ-Παγκόσμια Τράπεζα. Στις 16-6-2011 με Κοινή Υπουργική Απόφαση (1440Β) υπογράφεται ο νόμος που βάζει τις βάσεις ελέγχου των υδάτινων πόρων όλης της επικράτειας.
 Επειδή με τον «Καλλικράτη» δόθηκαν στις Περιφέρειες δυνατότητες τοπικών κυβερνήσεων, τον Μάρτιο του 2012 ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης εκχώρησε με προγραμματική σύμβαση τους Υδάτινους Πόρους Πελοποννήσου στην ΕΥΔΑΠ, εταιρεία την οποία εξ αρχής η κυβέρνηση είχε εντάξει κατά απόλυτη προτεραιότητα στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση.
 Επίσης πρέπει να σημειώσουμε ότι βάσει του νόμου, η Περιφέρεια μπορεί να οικειοποιείται τα νερά των ΟΤΑ, δηλαδή τις Επιχειρήσεις Υδρευσης των Δήμων. Η εκχώρηση των Υδάτινων Πόρων Περιφέρειας Πελοποννήσου από την ΕΥΔΑΠ πέρασε στην ισραηλινή εταιρεία ΜΕΚΟΡΟΤ, μια από τις διεκδικήτριες για το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ (αλλά και της ΕΥΔΑΠ).

 Το περιβάλλον που φτιάχνεται με εντολές της τρόικας και του ΔΝΤ δεν είναι παρά ένα σκηνικό παράδοσης των υδάτινων πόρων και του δικού μας Δήμου. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα. Η κίνηση αυτή (της εμπορευματοποίησης του νερού στην Πελοπόννησο) εντάσσεται στη γενικότερη κατεύθυνση μετατροπής της Περιφέρειας μας σε Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ).
Ως εκ τούτου, το πρώτο που υποχρεώνεται να δηλώσει μια υποψήφια Δημοτική Αρχή είναι ότι θα σταθεί απέναντι σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υδάτινων πόρων της Πελοποννήσου, υπερασπιζόμενη εμπράκτως και όχι μόνο με λόγια το δικαίωμα των πολιτών να διαχειρίζονται τον υδάτινο πλούτο τους. Αυτό εμείς το υποσχόμαστε στους συνδημότες μας.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Δήμου μας -θέμα που συζητείται εδώ και 25 χρόνια χωρίς αποτέλεσμα- ξεκινάμε με το δεδομένο, που εξάγεται από πολλές υδρογεωλογικές μελέτες, ότι υπάρχει στον Δήμο μοναδικός υδάτινος πλούτος, ο οποίος με τη σωστή διαχείριση και τις κατάλληλες υποδομές μπορεί και να αρδεύσει τις καλλιέργειες  και να τροφοδοτήσει με καλό νερό τα παράλια, απαλλάσσοντας τους κατοίκους από την αγορά πόσιμου νερού και από τα έξοδα λειτουργίας (ΔΕΗ) ιδιωτικών γεωτρήσεων, που επιβαρύνουν οικονομικά με τέλη ΔΕΥΑΣ τους πολίτες.

Όσον αφορά τις άμεσες ενέργειες για την ικανοποίηση των αναγκών νερού στον Δήμο μας, για μεν την άρδευση των καλλιεργούμενων  περιοχών, όπως των ημιορεινών και ορεινών, θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να ξεκινήσουν τα έργα που δεν θα επιτρέπουν πλέον τη σπατάλη νερού, όπως καθαρισμός αρδευτικών δικτύων, συντήρηση παλιών και κατασκευή νέων στη θέση των κατεστραμμένων αρδευτικών αυλάκων με σταδιακή αντικατάστασή τους όπου είναι δυνατό με δίκτυα αγωγών κλειστού  τύπου. Σύμφωνα με τη Μελέτη Διαχείρισης των υδάτων της περιοχής Σιέ του Μεγάλου Βάλτου που έχει εκπονηθεί από το γραφείο Αδρακτά και έχει κατατεθεί στο Δ.Σ. του Δήμου μας, για τις ανάγκες άρδευσης θα  πρέπει να κατασκευαστούν τα προβλεπόμενα έργα (αρδευτικές δεξαμενές, αντλιοστάσια, αγωγοί, μικρά ανασχετικά φράγματα στις λεκάνες απορροής των ποταμών). Παράλληλα, θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στην Περιφέρεια για την  ολοκλήρωση  της κατασκευής του φράγματος του Ασωπού και των αναγκαίων δικτύων διανομής του νερού στις καλλιέργειες.
-  Επιπλέον, το νερό του βιολογικού καθαρισμού μπορεί με μικρή επεξεργασία να χρησιμοποιηθεί για άρδευση.

Για την ύδρευση των παράλιων περιοχών του  Δήμου , σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Μελέτη, θα μπορεί να μεταφέρονται  συνολικά 2,6 εκατ. m3 νερού ετησίως για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης (από πηγές Δρίζας: 1,8 εκατ. m3 νερού ετησίως και από γεώτρηση Κεφαλαρίου: 0,8 εκατ. m3 νερού ετησίως).
-  Να ολοκληρωθεί επιτέλους η σύνδεση ύδρευσης από τη γεώτρηση Κεφαλαρίου με το τμήμα που έχει απομείνει (έχει κατασκευαστεί τμήμα του  αγωγού από τις γεωτρήσεις προς Κλημέντι, και ο αγωγός  από τη δεξαμενή στη θέση Χούνη Σουλίου μέχρι την κεντρική δεξαμενή στο Μούλκι) και είναι η κατασκευή των έργων κεφαλής (γεωτρήσεις και οι επιμέρους αγωγοί μέχρι τον κεντρικό αγωγό) και το ενδιάμεσο αντλιοστάσιο ανύψωσης – μεταφοράς.
-  Σύμφωνα με τη μελέτη Ενίσχυσης Υδροδότησης του παλαιού Δήμου Σικυωνίων πρέπει να πραγματοποιηθούν επιμέρους έργα (αγωγοί, αντλιοστάσια) στη διαδρομή  Δρίζα – Κεφαλάρι - Χούνη για την αξιοποίηση και των νερών της Δρίζας.

Θα μπορούσε, αν η χρηματοδότηση του έργου αργήσει (ήδη δεν πέρασε στο τωρινό ΕΣΠΑ 2007-2013 αφού έχει γίνει  υπερδέσμευση πόρων και άμεσα θα «κλειδωθεί»  η εισαγωγή νέων έργων και εντάξεων στο πρόγραμμα), να γίνουν με προτεραιότητα από το αποθεματικό του Δήμου τα υπολειπόμενα έργα σύνδεσης της γεώτρησης Κεφαλαρίου με  το Κιάτο και με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης τα υπόλοιπα έργα για την αξιοποίηση των νερών της Δρίζας.

Επίσης, θα πρέπει να ανοίξει το θέμα της σύμβασης πώλησης των πηγών σε άλλους δήμους ή σε ιδιώτες εμφιαλωτές και του καθορισμού των όρων πώλησης της περίσσειας του νερού (ποσότητα, τιμή). Δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό να υπάρχουν περιοχές του δήμου όπου δεν φτάνει στις βρύσες καλό πόσιμο νερό και οι δημότες να αγοράζουν το νερό τους εμφιαλωμένο!!!


3.    ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: Διαχείριση απορριμμάτων
Διανύουμε μια περίοδο, στην οποία έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες λήψης σημαντικών αποφάσεων στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, οι οποίες θα την καθορίσουν με μη αναστρέψιμο τρόπο για τις επόμενες δεκαετίες. Η έντονη ανησυχία πολιτών, συλλογικοτήτων, φορέων, εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση και μέρους των πολιτικών δυνάμεων προκύπτει από τη διαπίστωση ότι οι εκκολαπτόμενες επιλογές έχουν αντιπεριβαλλοντικό και αντικοινωνικό χαρακτήρα, θα επιβαρύνουν με νέα υπέρογκα κόστη δήμους και δημότες, ενώ θα ωφελήσουν αποκλειστικά τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που εποφθαλμιούν την ανάληψη των σχετικών εργολαβιών.

Ποιες είναι οι «πληγές» της υφιστάμενης κατάστασης
Για πολλά χρόνια κεντρικό πρόβλημα στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων ήταν η ανεξέλεγκτη διάθεσή τους σε παράνομες χωματερές, ρέματα, παλιά νταμάρια κ.λπ. ή σε «νόμιμους» χώρους  ταφής, οι οποίοι, όμως, λειτουργούσαν σαν κοινές χωματερές. Ακόμα και με την πρόσφατη εφαρμογή ανακύκλωσης (έστω έτσι όπως γίνεται) μόνο το 15% ανακυκλώνεται, ενώ το 82% θάβεται σε ΧΑΔΑ και ΧΥΤΑ.
Κρίσιμα προβληματικά στοιχεία της υφιστάμενης κατάστασης είναι:
-  Η επιμόλυνση των αστικών απορριμμάτων από επικίνδυνα - βιομηχανικά απόβλητα,
-  η άρνηση της πολιτείας να υποστηρίξει ουσιαστικές πολιτικές πρόληψης, μείωσης των απορριμμάτων, διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης,
-  η συνειδητή επιλογή να διατηρείται το μέγιστο μέρος των αστικών απορριμμάτων σε σύμμεικτη μορφή και, στη συνέχεια, να οδηγείται σε κεντρικές, σύνθετες εγκαταστάσεις επεξεργασίας, με σκοπό την ενεργειακή αξιοποίηση και την καύση (ακόμη και όταν δεν ομολογείται),
-   το «κερασάκι στην τούρτα» είναι η σταδιακή εκχώρηση όλων των δραστηριοτήτων διαχείρισης (από την αποκομιδή έως την καύση και τη διάθεση) στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τους εθνικούς εργολάβους, με την παράλληλη υποβάθμιση του δημόσιου - κοινωνικού χαρακτήρα και εξαφάνιση κάθε ίχνους κοινωνικού ελέγχου.
-  Οι επιπτώσεις αυτών των επιλογών είναι πολύπλευρες: ανεξέλεγκτη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, επιπτώσεις της καύσης, εκχώρηση του «κοινωνικού πλούτου», που ονομάζουμε «σκουπίδι», απώλεια του κοινωνικού ελέγχου και θέσεων εργασίας, υπέρογκη αύξηση του κόστους διαχείρισης, συνεπώς και των δημοτικών τελών, διασπάθιση τεράστιων δημόσιων πόρων για την κατασκευή των εργοστασίων επεξεργασίας - καύσης).

Γιατί απορρίπτουμε τη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ για εργοστάσιο επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η υπογραφή της σύμβασης διαχείρισης στην ΤΕΡΝΑ υπονόμευσε σοβαρά τη λύση της ολοκληρωμένης διαχείρισης, προς όφελος των πολιτών και στον Δήμο μας, αφού:
·         Υπολογίζεται ότι θα γίνεται μια μικρή ανακύκλωση, της τάξης του 8,1%, κυρίως στα τρία (3) υπάρχοντα ΚΔΑΥ (Κορίνθου, Τρίπολης, Καλαμάτας) . Άρα το 92% των ΑΣΑ θα οδηγούνται στις κεντρικές μονάδες επεξεργασίας [δηλαδή: το υπόλειμμα των ΚΔΑΥ, τα προδιαλεγμένα οργανικά και τα σύμμεικτα (αδιάλεχτα) απορρίμματα].
·         Εγινε επιλεκτική διαλογή ποια απορρίμματα θα περιλαμβάνει. Αφορά κυρίως τα οικιακά, αφήνοντας απ’ έξω τα επικίνδυνα, τα αδρανή, τα ειδικά (γεωργικά κ.ά.).
·         Η πιο σημαντική α΄ φάση του ΠΕΣΔΑ, που περιλαμβάνει άμεσα τον παραγωγό και τους Δήμους και αφορά την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την οικογενειακή κομποστοποίηση, έμεινε έξω από τον διαγωνισμό.
·         Η κατεύθυνσή τους να παραλαμβάνουν σύμμεικτα έχει αποτέλεσμα το compost να μην  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λίπασμα και να χάνουμε το κέρδος από τα ανακυκλώσιμα προϊόντα (πλαστικό, μέταλλο, γυαλί κ.ά.) και τη μεγάλη παραγωγή βιοαερίου.
·         Η χωροθέτηση των μονάδων γίνεται από τον ιδιώτη.
·         Διασφαλίζουμε ελάχιστη ποσότητα 150.000 τόνων απορριμμάτων που πρέπει να παραδίνουν οι Δήμοι στην ΤΕΡΝΑ, επεξεργαζόμαστε σύμμεικτα και όλα αυτά μέχρι το 2042! Ακόμα και τότε μπορεί η εταιρεία να θάβει κοντά στο 65% του συνόλου των απορριμμάτων.
·         Κάθε ωφέλεια που θα προκύπτει από τη διαχείριση των απορριμμάτων και θα εντάσσεται στις ενότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στον περιορισμό των αερίων ρύπων θα την καρπώνεται η εταιρεία.
·         Η τιμή εισόδου των απορριμμάτων για τους Δήμους το 2014 θα είναι 67 €/tn (πριν άφηναν να εννοηθεί ότι είναι 62 €/ tn). Στην τιμή αυτή αν προσθέσουμε τον ΦΠΑ (13%) και το κόστος μεταφοράς στον σταθμό μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) ή στη μονάδα επεξεργασίας θα κοστίσει στον Δήμο πάνω από 90 €/tn.
·         Αγνοούμε από τα 152 εκατ. €, που θα στοιχίσει το έργο, πόσα θα βάλει η εταιρεία και πόσα η τράπεζα.
·         Ο έλεγχος κατά τη λειτουργία του έργου θα γίνεται από Ανεξάρτητο Ελεγκτή που θα πληρώνεται από την εταιρεία!

ΠΡΟΤΑΣΗ
Πιστεύουμε ότι τα απορρίμματα είναι δημόσιο αγαθό και ως εκ τούτου πρέπει να τα διαχειρίζεται δημόσιος φορέας και σε καμία περίπτωση ιδιωτική εταιρεία. Αυτός μπορεί να είναι οι Δήμοι σε συνεργασία με τον παραγωγό (πολίτης, επιχείρηση, εταιρεία, σύλλογος κ.λπ.). Άρα είμαστε αντίθετοι με τα ΣΔΙΤ και τον εν λόγω διαγωνισμό που παραχωρεί στην ΤΕΡΝΑ τα απορρίμματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μετατρέποντάς την σταδιακά σε σκουπιδοτενεκέ της Ευρώπης, και θα παλέψουμε για τη ματαίωσή του, ενώ είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις συνεργασίας με άλλους γειτονικούς δήμους για  διαδημοτική  αντιμετώπιση της διαχείρισης στο Δήμο μαςΟ Δήμος πρέπει να είναι υπεύθυνος για τα δικά του απορρίμματα  και να επωφελείται από τη διαχείρισή τους. Όχι «για να φύγουν τα σκουπίδια από την περιοχή μας και να πάνε στην άλλη περιοχή», αλλά για να τα διαχειριζόμαστε εμείς, με ανακύκλωση στην πηγή, με μικρές μονάδες διαχωρισμού και κομποστοποίησης σε επίπεδο δήμων, με σεβασμό στο περιβάλλον και την υγεία μας, για να μειωθούν τα δημοτικά τέλη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας αντί να πληρώνουμε εμείς για να βγάζουν κέρδη οι εργολάβοι των σκουπιδιών.

Ως εκ τούτου, η μόνη λύση που μπορούμε να δεχτούμε είναι αυτή που οδηγεί στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων προς επεξεργασία, εφαρμόζοντας:

σε 1ο  επίπεδο:  διαλογή στην πηγή (Ανακύκλωση). Αυτό μπορεί να γίνει ΑΜΕΣΑ από  1ης/9/2014 (δραστηριότητες διαλογής στην πηγή, σε επίπεδο Δήμου),
·         καθιέρωση 3 κάδων προδιαλεγμένων υλικών  (οργανικά, χαρτί και υλικά συσκευασίας, κυρίως μέταλλο - πλαστικό - γυαλί), με την ταυτόχρονη ύπαρξη ενός τέταρτου κάδου για τα σύμμεικτα),
·         επαρκές δίκτυο «πράσινων σημείων», για τη συγκέντρωση υλικών που δεν μπορούν (και δεν πρέπει) να κατευθύνονται στους κάδους των προδιαλεγμένων.

σε 2ο  επίπεδο: κομποστοποίηση - διαλογή -  διαχωρισμός  ανά Δήμο ή  ομάδα Δήμων,
σε 3ο επίπεδο: υγειονομική ταφή υπολείμματος (ΧΥΤΥ) σε  χώρο που δεν θα καταλήγει  ποσότητα πάνω από 15% και θα βαίνει συνεχώς μειούμενη.

-  Ρεαλιστικός στόχος, μέχρι αυτές τις δράσεις, είναι να έχει αντιμετωπιστεί για τα επόμενα 3-5 χρόνια πάνω από το 70% της ποσότητας των απορριμμάτων. Για το υπόλοιπο 30% μπορεί κάθε μεγάλος Δήμος ή σε συνεργασία μεταξύ τους οι Δήμοι να δρομολογήσουν μονάδες επεξεργασίας με κομποστοποίηση. Σ’ αυτή την κατεύθυνση και με ευθύνη του ΦΟΔΣΑ πιθανόν να χρειαστεί μια κεντρική μονάδα στην Περιφέρεια για την επεξεργασία των ήδη αρκετά προδιαλεγμένων.
-  Το Α και το Ω είναι η αλλαγή συμπεριφοράς στην κατανάλωση, με την πλήρη ενημέρωση όλων των παραγωγών, την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την ανάκτηση προϊόντων και ιδιαίτερα για την Περιφέρειά μας, την οικογενειακή κομποστοποίηση. Εγγύηση επίτευξης του στόχου είναι η ενημέρωση των πολιτών σε κάθε γωνιά του Δήμου, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε σχολειό, σε κάθε επιχείρηση.
-  Να σημειωθεί ότι όποιες οικονομικοτεχνικές μελέτες έχουν γίνει μέχρι στιγμής σε άλλους Δήμους δείχνουν ότι το κόστος και με τα τρία στάδια της ολοκληρωμένης διαχείρισης είναι σε κάθε περίπτωση μικρότερο από το κόστος επεξεργασίας σε μεγάλης κλίμακας εργοστάσια ανά Περιφέρεια.
-  Η παραπάνω σταδιακή εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ να συνδυαστεί με την αποτροπή της υλοποίησης των υφιστάμενων σχεδιασμών, και αυτό  πρακτικά σημαίνει «πάγωμα» και ακύρωση των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη,
-  Πεδίο εφαρμογής της αποκεντρωμένης ολοκληρωμένης διαχείρισης είναι μεγάλοι Δήμοι ή ομάδες γειτονικών Δήμων, που συγκροτούν ενιαία διαχειριστική ενότητα, για τις ανάγκες της διαχείρισης των δικών τους αποβλήτων.
Αυτό γίνεται στη βάση τοπικών σχεδίων διαχείρισης, που διαμορφώνονται με διαδικασίες ουσιαστικής διαβούλευσης και κοινωνικής συμμετοχής. 








4.    ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΥΠΟΔΟΜΕΣ 
           Σχεδιασμός - Ανάδειξη - Προστασία
Ο Νέος Δήμος Σικυωνίων περιλαμβάνει ένα Αστικό Κέντρο  (το Κιάτο) που συγκεντρώνει κυρίως τις υπηρεσίες της περιοχής και ένα υπερβολικά μεγάλο αριθμό Τοπικών Κοινοτήτων όπου συντελείται  η παραγωγική δραστηριότητα. Καταλαμβάνει  το κεντρικό τμήμα του Νομού Κορινθίας, έχει πολύ μεγάλη έκταση σε σχέση με τον πληθυσμό του και έχει κοινά όρια  με  τους Νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας και Αχαΐας και τους Δήμους Βέλου - Βόχας, Νεμέας και Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης. Παρουσιάζονται όμως έντονα διαρθρωτικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με:
·         τη μεγάλη  συγκέντρωση πληθυσμού και λειτουργιών στο Κιάτο και τις γειτονικές  κοινότητες (Διμηνιό, Μούλκι, Πάσιο) σε σχέση με τις υπόλοιπες Κοινότητες του Δήμου,
·         τις έντονες  συγκρούσεις των χρήσεων γης στην ευρύτερη περιοχή του Κιάτου,
·         την έλλειψη  χωροταξικού σχεδιασμού και απαραίτητων βασικών υποδομών,
·         το κυκλοφοριακό πρόβλημα και την έλλειψη κοινόχρηστων χώρων και χώρων στάθμευσης, 
·         το μικρό μήκος παραλίας σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό του Δήμου,
·         τις πολύ μεγάλες αποστάσεις των Κοινοτήτων από την έδρα του Δήμου.
     Θεωρούμε ότι παρά τα μεγάλα προβλήματα υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για την ανάπτυξη του Δήμου και στη σημερινή δυσμενή οικονομική συγκυρία, δυνατότητες που σχετίζονται με:   
  • τη σημαντική γεωγραφική του θέση (μικρή απόσταση από Αθήνα - Πάτρα, οδικός και σιδηροδρομικός άξονας, σημαντική θέση για θαλάσσιες μεταφορές, γεωγραφικό κέντρο του νομού κ.λπ.),
  • τα μοναδικά φυσικά τοπία, την ύπαρξη αξιόλογης παραλίας, τα σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, το αξιόλογο  ανθρώπινο  δυναμικό.
     Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ  πιστεύει  ότι είναι άμεση προτεραιότητα η εκπόνηση ενός σύγχρονου αναπτυξιακού προγράμματος. Με ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών και με επιστημονικό τρόπο μπορούν να μελετηθούν οι πραγματικές αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής, να καθοριστούν οι προτεραιότητες για έργα και παρεμβάσεις, να  συνταχθεί το σχέδιο δράσης της νέας Δημοτικής Αρχής. Σε  αυτό το πλαίσιο βλέπουμε και τη σύνταξη του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου  (Γ.Π.Σ.) του ενιαίου Δήμου  Σικυωνίων. Στόχος μας είναι η εξασφάλιση της ισόρροπης και ολοκληρωμένης ανάπτυξης όλου του Δήμου με σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων για μια βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.  Βασικό στοιχείο κάθε προγραμματισμένης παρέμβασής μας είναι η ουσιαστική και όχι τυπική μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεών της.                                                                                                  
Σημαντικότερες περιοχές - σημεία αναφοράς για την οικολογική ανάπτυξη του  Δήμου μας θεωρούμε:  

  α) τις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο NATURA και είναι:                                                                                     
- η λίμνη της Στυμφαλίας                                                                                               - το τμήμα του oρεινού  όγκου του Ολίγυρτου                                                                 - το  τμήμα του  ορεινού όγκου του Χελμού                                                                                                                  
- το τμήμα του ορεινού  όγκου  της Ζήρειας  (το μεγαλύτερο τμήμα του βρίσκεται  στον Δήμο μας).
Γι’ αυτές τις περιοχές πρέπει άμεσα να συνταχθούν οι διαχειριστικές μελέτες, να καθοριστούν οι επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες  και να οργανωθεί το σύστημα διαχείρισης και προστασίας τους.  Ιδιαίτερα για τη λίμνη Στυμφαλίας είναι αναγκαία η επανεξέταση του ρόλου του Δήμου, που πρέπει να είναι σημαντικός, στο πλαίσιο της διαχείρισής της στο πρόγραμμα  LIFE στο οποίο έχει ενταχθεί.

β) Tα δασικά οικοσυστήματα της Βελλίνας, του Μουγγουστού, της Λεχώβης που δεν ανήκουν στο  Δίκτυο NATURA  αλλά παρουσιάζουν ιδιαίτερο  ενδιαφέρον και αποτελούν σημαντική προτεραιότητά μας στην ανάδειξη και την προστασία τους.                  

γ) Η λίμνη Δόξα   που εξελίσσεται σε συνδυασμό  με τη Μονή Αγίου Γεωργίου και το εκκλησάκι  του Αγίου Φανουρίου (Παλαιομονάστηρο) σε  σπουδαίο τουριστικό πόλο για το Δήμο. Είναι αναγκαία η οργάνωση του χώρου από την ανεξέλεγκτη χρήση του και η δημιουργία υποδομών αξιοποίησης και προστασίας του.                                                                                                                         

δ) Οι παραποτάμιες  περιοχές  των ποταμών Ασωπού, Ελισσώνα, Κύριλλου , Σιελίανδρου, Ολβιου, Σοφαίνετου και  των μικρότερων  κοιλάδων απορροής   παρουσιάζουν ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον για την προστασία τους αλλά και την οργανωμένη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού τους. Υπάρχουν πολλά σημεία σε αυτές τις περιοχές (πηγές Σιέ κ.λπ.) που μπορούν να οργανωθούν σε χώρους αναψυχής και περιπάτου και να αποτελέσουν πόλους για ήπια τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξη.                                                                                                                                                                             
Το συνολικό οικοσύστημα του Δήμου μας είναι από τα σημαντικότερα και πλουσιότερα  σε επίπεδο Ευρώπης και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια άλλη προοπτική εξέλιξης. Βασικός στόχος μας είναι να γίνει συνείδηση στους δημότες και ιδιαίτερα στους νέους αυτή η αξία  και η ανάγκη της προστασίας της. Με τη συμμετοχή των περιβαλλοντικών ομάδων και οργανώσεων, την αξιοποίηση και αναβάθμιση του κέντρου περιβαλλοντικής  εκπαίδευσης, των σχολείων, των αθλητικών σωματείων και των πολιτιστικών συλλόγων μπορεί ο Δήμος να οργανώσει και να υποστηρίξει ένα σοβαρό  δίκτυο  προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος. Σημαντική προτεραιότητά  μας είναι η ενίσχυση του συστήματος Δασοπυρόσβεσης  σε ό,τι αφορά την πρόληψη και την καταστολή, που παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις και αδυναμίες σε τεχνικά μέσα, οργάνωση και ανθρώπινο δυναμικό.                                                                                                                                Η ουσιαστική βελτίωση των υποδομών στα δίκτυα μεταφοράς είναι βασική προϋπόθεση  για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου. Ενώ οι βασικοί οδικοί άξονες είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, θεωρούμε ότι ο Δήμος δεν διεκδίκησε όπως έπρεπε το σχεδιασμό και την υλοποίηση των οδικών έργων που δεν είναι στην άμεση αρμοδιότητά του. Συγκεκριμένα ενώ είναι σε εξέλιξη η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου προς Πάτρα (τμήμα ΠΑΘΕ) δεν υπάρχει σχεδιασμός και παρέμβαση από τον Δήμο ώστε να γίνουν τα αναγκαία παράπλευρα έργα που θα βελτιώσουν τις οδικές συνδέσεις των πεδινών κοινοτήτων μεταξύ τους και με την πόλη του Κιάτου. Σε αντιστάθμισμα για το περιβαλλοντικό κόστος στην περιοχή μας από τη διέλευση της ΠΑΘΕ, ο Δήμος δεν διεκδικεί τις απαραίτητες υποδομές για την αντιπλημμυρική προστασία του, τα αναγκαία έργα αποκατάστασης του περιβάλλοντος κ.λπ.

Η νέα Δημοτική Αρχή πιστεύουμε ότι πρέπει να διεκδικήσει:
  • Την ολοκλήρωση του κεντρικού  οδικού άξονα της  Επαρχιακής Οδού Κιάτο – Σούλι – Γκούρα - Δερβένι ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το τμήμα Λαύκα - Στενό που  η κατασκευή της θυμίζει «το γιοφύρι  της Αρτας», με ευθύνη και της απερχόμενης Δημοτικής  Αρχής.
  • Την κατασκευή του δρόμου Νεμέα – Κιάτο.   
  • Τη βελτίωση και κατασκευή των συνδέσεων του Δήμου με τους όμορους νομούς (Μάτι  - Κανδήλα , Φενεός ι Λυκούρια , Πανόραμα - Πλανητέρο, Αρχαία Φενεός - Ζαρούχλα, Λαύκα - Σκοτεινή). 
  • Την ουσιαστική βελτίωση του δρόμου Σούλι – Κρυονέρι – Γονούσα – Παραδείσι -Τιτάνη- Μποζικά.
  • Την άμεση απόδοση στον Δήμο του παράπλευρου οδικού δικτύου του ΟΣΕ καθώς και της ζώνης της απαλλοτρίωσης της παλαιάς γραμμής του ΟΣΕ και του χώρου  του Παλαιού Σταθμού και των οικοπέδων των φυλακίων.
  • Την κατασκευή όλων των αντιπλημμυρικών έργων της ΠΑΘΕ και της ΕΡΓΟΣΕ μέχρι τον τελικό αποδέκτη, τη θάλασσα.
  Ο Δήμος πρέπει να σχεδιάσει την ολοκληρωμένη παρέμβασή του στο δημοτικό οδικό δίκτυο, να καθορίσει με ανοιχτές διαδικασίες τις προτεραιότητες των έργων Δημοτικής Οδοποιίας (νέοι δρόμοι και συντήρηση υπαρχόντων) και όχι να γίνεται αντικείμενο συναλλαγής και αδιαφανών διαδικασιών.  Στόχος μας είναι να αλλάξει η εικόνα του Δημοτικού και Αγροτικού Οδικού Δικτύου.                                                                                                                                                                             Βασικός σχεδιασμός μας είναι η αναθεώρηση του σχεδίου πόλης ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργική σύνδεση και ένταξη του Νέου  Σιδηροδρομικού Σταθμού και του σχολικού χώρου τού ΕΠΑΛ με τον οικιστικό ιστό της  πόλης.


5.    ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Ο νέος Καλλικρατικός Δήμος μας προήλθε από τη συνένωση τριών Δήμων, ενός παράλιου, ενός ημιορεινού και ενός ορεινού, και ως εκ τούτου οι οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων είναι ποικίλες. Εμπορική και τουριστική δραστηριότητα στην παράλια περιοχή, αγροτική δραστηριότητα στην πεδινή και ημιορεινή περιοχή και κτηνοτροφία στην ορεινή περιοχή. Από χρόνια εγκαταλειμμένα τα ορεινά χωριά από τη φροντίδα της πολιτείας αλλά και των δημοτικών αρχών, παρουσιάζουν μια ερήμωση πληθυσμιακή με μείωση των νεαρών ηλικιών και ως εκ τούτου και μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας. Σημαντική επιδείνωση της κατάστασης αυτής επέφερε η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών αλλά και οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των κατά καιρούς δημοτικών αρχόντων (όπως και της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής) για αρδευτικά κανάλια που δεν συντηρήθηκαν ή δεν κατασκευάστηκαν, για ολοκλήρωση του αναδασμού που δεν έγινε, για αγροτικούς δρόμους που δεν επισκευάστηκαν, για επιστημονική και τεχνική βοήθεια στους αγρότες από οργανωμένες προς τούτο δημοτικές υπηρεσίες, που δεν δόθηκε, για συνεργασίες με τους αγροτικούς φορείς προς εύρεση λύσεων, που δεν έγιναν.
Άμεσες δράσεις στήριξης αγροτικής παραγωγής και τοπικής οικονομίας
1.       Ιδρυση Δημοτικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης Αγροτικού Σχεδιασμού και Ενημέρωσης, με σκοπό τη βοήθεια των αγροτών στην:
2.  ενίσχυση και ανάδειξη τοπικών προϊόντων (οργάνωση εκδηλώσεων προβολής σε περιφερειακό ή πανελλαδικό επίπεδο),
3.  ενημέρωση αγροτών σε συνεργασία με αγροτικούς συλλόγους και υπηρεσίες γεωργικής ανάπτυξης για το είδος και τη βελτίωση των καλλιεργειών και τις δυνατότητες διάθεσής τους,
4.  ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των τοπικών προϊόντων και ενίσχυση ομαδικών δράσεων (Δίκτυα) αγροτών για διάθεση και προβολή προϊόντων,   
5.  δημιουργία ομάδων παραγωγών και οργάνωση κέντρων παραγωγής. Προστασία της ζώνης ΠΟΠ και προώθηση των αγροτικών προϊόντων ΠΟΠ (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης), της βιολογικής γεωργίας και εναλλακτικών μορφών μεταποίησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, με πρωτεύοντα ρόλο στους συνεταιρισμούς,
6.  ενίσχυση της κτηνοτροφίας στον Δήμο.
ü  Σε συνεργασία και με όμορους Δήμους, καθιέρωση σημάτων και τοπικής ποιότητας. Ένταξη σε τουριστικούς οδηγούς, άρα και ενίσχυση του Δήμου ως τουριστικού προορισμού των τόπων παραγωγής και των σχετικών εκδηλώσεων- δρώμενων (σεμινάρια κ.λπ.).


Παράλληλα, οι παραπάνω δράσεις πρέπει να συνδυαστούν με αρδευτικά έργα υποδομής, όπως:
1. Εκσυγχρονισμός του αρδευτικού δικτύου του Δήμου, το οποίο  θα συμβάλει στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην ορθολογική διαχείριση  των υδάτινων πόρων.
2. Προστασία των υδάτινων πόρων, δημιουργία μικρών τοπικών φραγμάτων για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
3. Επισκευή - κατασκευή  αγροτικών δρόμων και συντήρηση δημοτικής οδοποιίας στα χωριά,  τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί στην (κακή) τύχη τους.

 Δράσεις στήριξης του (διαλυμένου) εμπορικού κόσμου
Σημαντικό ρόλο στην παραγωγική και οικονομική ανάπτυξη του Δήμου θα παίξει η κατασκευή του δρόμου Κιάτο – Νεμέα, που χρόνια ακούμε να μνημονεύεται στα  προεκλογικά προγράμματα, αλλά εξακολουθεί να μένει στα χαρτιά. Ως  Δημοτική Αρχή δεσμευόμαστε να το παλέψουμε με την Περιφέρεια.

1. Συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο του Δήμου μας ώστε να βρεθούν λύσεις οικονομικής ελάφρυνσης των εμπόρων από Δημοτικά Τέλη.
2. Διοργανώσεις Ημερών Εμπορίου στις γειτονιές του Κιάτου και στις Τοπικές και Δημοτικές  Κοινότητες.
3. Συνεργασία  με τον Εμπορικό Σύλλογο του Δήμου μας για περιοδικά  happenings στους κεντρικούς δρόμους (μουσική, παιχνίδια, ζωγραφική του δρόμου κ.ά.).

Δράσεις υποδομής και προβολής που θα φέρουν επισκέπτες στα τουριστικά μέρη του Δήμου
·         Ανάπλαση παραλιακού μετώπου, ενταγμένου σε συνολικό σχεδιασμό της παραλιακής ζώνης.
·         Αναβάθμιση της Δημοτικής Πλαζ (ομπρέλες, ναυαγοσώστης, καμπίνες).
·         Συντήρηση ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων και κτιρίων (όπως παλαιοχριστιανική εκκλησία στην Παναγίτσα, μνημείο Πετμεζά, αποπεράτωση επιτέλους του κτιρίου Τσίλερ).
·         Τοποθέτηση ενημερωτικών ταμπλό σε κάθε ιστορικό - αρχαιολογικό μνημείο ή χώρο, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Κορίνθου.
·         Ανάδειξη των αρχαιολογικών, ιστορικών, πολιτιστικών  μνημείων του Δήμου σε Σικυώνα, Στυμφαλία, Φενεό (βλ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ).
·         Ανάδειξη  παραδοσιακών οικισμών και χωριών, ανάδειξη λίμνης Στυμφαλίας και Δόξα, περιοχών που συνδέονται με τη μυθολογία (Ασκληπιείο, Αρχαία Τιτάνη), όπως και  περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (αξιοποίηση του φράγματος Δόξα).
·         Χάραξη και προβολή σε ΜΜΕ και σε τουριστικούς οδηγούς περιπατητικών και ποδηλατικών δρόμων σε όλο το εύρος του Δήμου και κυρίως στις ορεινές περιοχές πλούσιας δασικής βλάστησης (δάση Καστανιάς, Βελίνας, Κωνομαύρας). Προβολή ορεινών όγκων και βράχων για την ανάπτυξη των σπορ ορειβασίας και αναρρίχησης και την προσέλκυση αθλητικών συλλόγων.
·         Προβολή αξιόλογων, ιστορικά και αρχιτεκτονικά, εκκλησιών και μοναστηριών του Δήμου για την ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού.
·         Να ξεκινήσει η αξιοποίηση των αποθηκών ΑΣΟ με την τελική μορφή του Πολιτιστικού Πολυκέντρου όπως είχε αποφασιστεί (η αρχιτεκτονική μελέτη να είναι αποτέλεσμα διαγωνισμού με συμβολικό έπαθλο) και μέχρι να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης να γίνουν με έξοδα του Δήμου παρεμβάσεις συντήρησης μόνο με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων του υπουργείου Πολιτισμού.
·         Όλες οι παραπάνω προτάσεις οφείλουν να συνοδεύονται από έργα υποδομής (συντήρηση ορεινού δικτύου, δράσεις καθαριότητας και πυροπροστασίας δασών) ή ξύλινες κατασκευές ανάπαυσης (πάγκοι και τραπέζια) σε επιλεγμένα ξέφωτα των δασών.
·         Info σημείο σε κεντρικό σημείο της πόλης, με ηλεκτρονική  ενημέρωση για τους επισκέπτες.
·         Ο Κορινθιακός να λειτουργήσει ως θαλάσσιο πάρκο με δραστηριότητες ιστιοπλοΐας.


 6.    ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΟΛΗΣ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
Μείζονος  σημασίας για τους πολίτες πρέπει να είναι η καθημερινή φροντίδα της Δημοτικής Αρχής για την εικόνα του Δήμου και την εξυπηρέτηση των δημοτών. Η διαχείριση της καθημερινότητας του πολίτη (καθαριότητα, εξυπηρέτηση πολιτών, οικονομική διαχείριση, αποκομιδή απορριμμάτων, συντήρηση οδικού δικτύου, δικτύου ύδρευσης και δημοτικού φωτισμού, επιβολή κανόνων συμπεριφοράς προς όφελος του κοινωνικού συνόλου  και έλεγχος για την τήρησή τους, υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας περιουσίας) είναι για μας αυτονόητη λειτουργία,  είναι το έργο που τουλάχιστον πρέπει να επιτελέσει μια Δημοτική Αρχή,  για του οποίου τη σωστή ή όχι εκτέλεση θα κριθεί από τον κάθε πολίτη.
         Η Δημοτική Αρχή όμως δεν κρίνεται μόνο για τα αυτονόητα -αυτά είναι η δουλειά της. Κρίνεται και για τη θέση της και τις αντιδράσεις της και σε γενικότερα ζητήματα  που άπτονται πολιτικών επιλογών, όπως η ανάπτυξη του Δήμου, η διαχείριση δημόσιων αγαθών (νερό, απορρίμματα) και  περιουσίας (λιμάνι) ή η ολοκλήρωση των διαδικασιών του Σχεδίου Πόλης και οικισμών που θα βοηθούσε στο σχεδιασμό της εικόνας της πόλης, των Τοπικών Κοινοτήτων και των Δημοτικών Διαμερισμάτων.

ΑΝΑΔΕΙΞΗ  ΠΟΛΗΣ
Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ενταγμένες σε ένα  όραμα αισθητικής και οικονομικής ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλονΠρωτοβουλίες για απορρύπανση του Κορινθιακού από την κόκκινη λάσπη, σε συνεργασία με άλλους δήμους γύρω από τον κόλπο. Ενεργοποίηση της Πρωτοβουλίας για τη Σωτηρία του Κορινθιακού.

ü  Βιοκλιματική ανάπλαση του εμπορικού κέντρου του Δήμου.
Το όλο εγχείρημα θα αφορά μια πράσινη παρέμβαση στη βασική εμπορική οδό -πεζόδρομο του Κιάτου και των παράπλευρων εμπορικών οδώ . Θα στηρίζεται σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μελέτη που θα σέβεται τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της εμπορικής αγοράς,  θα προβλέπει την ορθή επιλογή υλικών και θα δίνει έμφαση στην ασφαλή μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών.
Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τη διαμόρφωση οδικών αξόνων, την ανάδειξη των εισόδων της πόλης,  την αναβάθμιση των χώρων πρασίνου αλλά και  την παρέμβαση στα κτιριακά μέτωπα.
Η μελέτη θα βασίζεται σε αρχές τόσο  βιοκλιματικές όσο και αρχιτεκτονικές, που θα διέπουν τον συνολικό σχεδιασμό και οργάνωση των έργων.
Κύριοι στόχοι ανάπλασης
Η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος μέσα από την εφαρμογή βιοκλιματικού σχεδιασμού  στοχεύει σε
·         ενίσχυση του αστικού πρασίνου, προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος,
·         αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου,
·         αναβάθμιση και ανάδειξη της τοπικής αγοράς με προσθήκη στοιχείων που θα αναδεικνύουν την ταυτότητα και το χαρακτήρα της, κάτι που λείπει και αποτελεί μεγάλο ανταγωνιστικό μειονέκτημα,
·         βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων του κέντρου (δημιουργία θέσεων στάθμευσης σε πεζόδρομους για τους μόνιμους κατοίκους κ.λπ.).
Βασικό εργαλείο  για την ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης είναι η εφαρμογή χρήσεων γης.
Σε πρώτη φάση προβλέπουμε τη λειτουργική σύνδεση της κεντρικής πλατείας του Κιάτου  με τη νέα πλατεία στις οδούς Αριστοτέλους, 28ης Οκτωβρίου, Κροκιδά  μέσω του σημερινού πεζόδρομου και ανάπτυξη νέου προς τη νέα πλατεία. Σε δεύτερο στάδιο, συνέχιση  προς τα ανατολικά και  σύνδεση με τον λόφο της Μαγούλας. Αυτό το δίκτυο θα γίνει με την υφιστάμενη πεζοδρόμηση αλλά και με νέα ανάπτυξη πεζόδρομου και διαμόρφωση και άλλων οδικών αξόνων παράλληλα με τη χάραξη ποδηλατόδρομου.
Αθλητικό Κέντρο και ανάπτυξη του ανατολικού άκρου της πόλης.
Η ανάπτυξη ή όχι της πόλης και η οικονομική ευημερία της εξαρτώνται και από στοιχεία και εργαλεία του πολεοδομικού της εξοπλισμού που δεν υπάρχουν είτε στην ίδια την πόλη είτε σε γειτονικές. Άρα η εφαρμογή  τέτοιων συγκριτικών πλεονεκτημάτων στο Κιάτο θα σημάνει μια βιώσιμη ανάπτυξη. Το Κιάτο έχει αθλητική παράδοση με την ιστορική ομάδα του Πέλοπα αλλά και με μικρότερες ποδοσφαιρικές ομάδες. Υπάρχει στην έκταση του Δήμου, στο ανατολικό σημείο της πόλης, το Δημοτικό Στάδιο αλλά και σε μικρή απόσταση από αυτό δημοτικός χώρος χαρακτηρισμένος για αθλητικές εγκαταστάσεις  (στο δρόμο προς την Ανατολική Τραγάνα). Η μελέτη και η κατασκευή ενός Υπερτοπικού Αθλητικού Κέντρου σ’ αυτή την περιοχή με αξιοποίηση της υπάρχουσας έκτασης αλλά και νέας που θα προέλθει από αγορά προκρίνεται ως συμφέρουσα.
Να σημειώσουμε ότι η γύρω περιοχή είναι καθαρά αγροτική και συνορεύει με τον υποσταθμό της ΔΕΗ (με όποια προβλήματα).
Ένα  Αθλητικό Κέντρο Υπερτοπικού χαρακτήρα προβλέπει τη δημιουργία:
·         Κολυμβητηρίου κλειστού  (θερμαινόμενου)
·         Κλειστού Γυμναστηρίου Πάλης
·         Ανοιχτών γηπέδων    κ.λπ.
Έτσι  οι χώροι
·         Δημοτικό Στάδιο
·         Νέο  Υπερτοπικό Αθλητικό Κέντρο  και
·         Μικρή μαρίνα στα Σφαγεία με έργα παρέμβασης τόσο στην ίδια τη μαρίνα αλλά και  στη χερσαία ζώνη αποσκοπώντας στην ασφάλεια των μικρών ναυταθλητών του Ναυτικού Ομίλου Κιάτου και της λειτουργικότητας  του χώρου 
δημιουργούν ένα αθλητικό λειτουργικό τρίγωνο προς όφελος της ανάπτυξης του ανατολικού άκρου της πόλης που αποτελεί και την ανατολική είσοδο σ’ αυτήν.
Συμπληρωματικά απαιτούνται:
·     Συνολικός σχεδιασμός διαμόρφωσης του κέντρου του Κιάτου (εμπορικό κέντρο – παραλία - λιμάνι, μαρίνα, αλιευτικό καταφύγιο - ιστορικά διατηρητέα κτήρια ΑΣΟ, κτίριο Τσίλερ). Μέσα σε αυτόν ιδιαίτερη θέση λόγω τουριστικής αξίας θα έχει η ανάπλαση όλης της παραλιακής ζώνης και οι όροι λειτουργίας της τους καλοκαιρινούς μήνες.
·        Καταγραφή χώρων απαλλοτρίωσης και ένταξη νέων στο Σχέδιο Πόλης. Άρθρο 13.
·    Σύνδεση ανάπτυξης της πόλης με τα Δ.Δ. της ορεινής και ημιορεινής ενδοχώρας (επισκευή οδικού δικτύου, ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και περιοχών φυσικού κάλλους).
·         Καταγραφή και σχεδιασμός αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου.
·         Διερεύνηση της διαθήκης Μαυρούλια για το σύνολο του καταπιστεύματος που διαχειρίζεται ο Δήμος.

Η ανάδειξη της πόλης και των μικρότερων αστικών σχηματισμών του Δήμου μας (χωριά, οικισμοί) επιτυγχάνεται όχι μόνο μέσα από τις παραπάνω σημαντικές ενέργειες που κάποιες από αυτές δεν πραγματοποιούνται άμεσα, αλλά και από άμεσες ενέργειες βελτίωσης της εικόνας και της ζωής των δημοτών, όπως:
·         Η μεταφορά της κατεστραμμένης και επικίνδυνης (λόγω θαλάσσιας διάβρωσης του εδάφους) για τα παιδιά Παιδικής Χαράς στην παραλία κάτω από το Δημαρχείο.
·         Νέες Παιδικές Χαρές στη νέα πλατεία απέναντι από την Πυροσβεστική, στον λόφο της Μαγούλας αλλά και ενίσχυση αυτών που υπάρχουν στο αλσύλλιο παραπλεύρως του ποταμού Ελισσώνα και των πεύκων του Διμηνιού.
·         Άμεσες ενέργειες αποπεράτωσης του κτιρίου Τσίλερ (με χρηματοδότηση ευρωπαϊκών κονδυλίων), το οποίο θα λειτουργήσει ως Πινακοθήκη.
·         Διαμόρφωση και αξιοποίηση ως χώρου αναψυχής του λόφου της Μαγούλας.
·         Συντήρηση και λειτουργία (επιτέλους) του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής.
·      Ανακατασκευή των απαράδεκτα κατεστραμμένων πεζοδρομίων του Κιάτου με προτεραιότητα το επικίνδυνα «φαγωμένο» πεζοδρόμιο από το λιμάνι έως τη μαρίνα.
·         Ανάπλαση των εισόδων της πόλης.
·         Στοιχειώδεις υποδομές στο αλσύλλιο όπου και το θεατράκι της Τραγάνας «Γιώργος Γιαννόπουλος» (σκηνή συναρμολογούμενη, τουαλέτες, καμαρίνια) που να εξυπηρετούν τις παραστάσεις, τις συναυλίες (ROCK  Συνάντηση), τα χορευτικά.
·         Τήρηση των κανόνων που δικαιώνουν την ονομασία των ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ, με τον τακτικό έλεγχο της απαγόρευσης στάθμευσης Ι.Χ. αυτοκινήτων σε αυτούς (πεζόδρομος Κλεισθένους στα περάσματα των οδών Μεταμ. Σωτήρος, Σικυώνος, Αράτου, 28ης Οκτωβρίου) σε συνεργασία με την Αστυνομία.
·         Να διαμορφωθεί ο παραχωρημένος στον Δήμο χώρος (πάνω από την έξοδο για εθνική οδό) για το μνημείο του Πετμεζά και να επιστρέψει το άγαλμά του εκεί, από την πλατεία Ελευθερίας όπου αδικαιολόγητα μεταφέρθηκε εν μια νυκτί.
·         Κατασκευή ποδηλατοδρόμων, όπου υπάρχει η δυνατότητα και ας χρησιμοποιηθούν επιτέλους και τα ποδήλατα (όσα μείνανε) που έχουν αγοραστεί από τον Δήμο.
·         Άμεσες ενέργειες σε συνεργασία με την ΕΡΓΟΣΕ για την αξιοποίηση του χώρου των παλαιών γραμμών του τρένου. Να εξεταστεί η χρήση του ως περιφερειακού δρόμου και γραμμή τραμ (βλ. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ).
·          Να μεταφερθούν τα αντίγραφα του Λυσίππου στο χώρο των Αποθηκών ΑΣΟ που κατασκευάζεται (όροφος βιβλιοθήκης, Μουσείο Λυσίππου).
·         Αποπεράτωση του εξοχικού στην Αρχαία Σικυώνα (Βασιλικό).
·         Κατασκευή πεζοδρομίων και ποδηλατόδρομου στον δρόμο από Αρχαία Σικυώνα έως το Αρχαίο Θέατρο.
·         Παιδική Χαρά στον Μποζικά.
 ΠΟΡΟΙ: Για την ελαχιστοποίηση ή την εύρεση πόρων, η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ προτείνει την αξιοποίηση του αποθεματικού του Δήμου, και τα προγράμματα ΕΣΠΑ με ιδιαίτερη προσοχή. Ως προς τις μεγάλες κατασκευές (αναπλάσεις, σχεδιασμοί μεγάλης κλίμακας), τη συνεργασία αρχιτεκτόνων, μηχανικών και λοιπών ειδικοτήτων κατασκευής του Δήμου με ιδιαίτερο τρόπο αμοιβής (διαγωνισμός ανάδειξης του καλύτερου, με συμβολικό ποσό  αμοιβής).
ΛΙΜΑΝΙ: Το ερώτημα πώς αξιοποιούμε ένα δημόσιο αγαθό πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός επιστημονικού και πολιτικού συλλογισμού που παίρνει υπόψη του συγκεκριμένα δεδομένα και πληροφορίες. Επομένως η αξιοποίηση του δημόσιου αγαθού όπως το λιμάνι μας είναι μια πολιτική επιλογή. Πάει σχεδόν ένας αιώνας που το λιμάνι κατασκευάστηκε στη θέση που είναι σήμερα -και διάφορα οικονομικά συμφέροντα φρόντισαν γι’ αυτό. Από τότε πολλά άλλαξαν στο Κιάτο, η πόλη μεγάλωσε, η  εμπορική κίνηση αυξήθηκε (μιλάμε προ κρίσης), η αγροτική παραγωγή διαφοροποιήθηκε και πολλά άλλα προϊόντα αντικατέστησαν τη σταφίδα που κρατούσε την πρώτη θέση. Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων πρόσθεσε και άλλες παραμέτρους (νέα Καλλικρατική χωροταξία, ανεργία, εξαφάνιση επαγγελμάτων, χρεοκοπία πολλών εμπορικών καταστημάτων κ.ά.).

Άρα για το πώς θα αξιοποιηθεί καλύτερα το λιμάνι πρέπει κατ’ αρχάς:
1.       Να δούμε την αναπτυξιακή πορεία του δήμου μας, τι είδους ανάπτυξη θέλουμε αλλά και τι μπορούμε. Ένας συνδυασμός ήπιας μορφής εμπορικής και τουριστικής ανάπτυξης με τα δεδομένα θέσης του λιμανιού και του παραγόμενου στον Δήμο αγροτικού προϊόντος θα ήταν μια καλή λύση. Σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται και μια επιστημονική μελέτη σε συνεργασία με τους αγροτικούς φορείς, που θα έπαιρνε υπόψη και τις άλλες παραμέτρους  Με λίγα λόγια, να δούμε σε ποιο βαθμό η αγροτική μας ανάπτυξη μπορεί να συντηρήσει μια εμπορική δραστηριότητα από πλευράς  λιμενικών εσόδων. Επίσης να συγκριθεί το όφελος μιας τέτοιας δραστηριότητας με την ύπαρξη ή την αναγκαία κατασκευή απαραίτητων υποδομών. Με βάση την ίδια συλλογιστική, να μελετηθεί και η τουριστική δραστηριότητα του λιμανιού , που θα πρέπει να συνδεθεί με τους τουριστικούς προορισμούς του Δήμου (αρχαιολογικοί χώροι, λίμνες Στυμφαλίας και Δόξα, παραδοσιακά ή ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτίσματα, παραδοσιακοί οικισμοί κ.α.). Παράγοντας που θα μετρήσει ως προς τη συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι οι υποδομές που υπάρχουν (αν είναι επαρκείς ή χρειάζονται αναβάθμιση), π.χ. οδικό δίκτυο, καταλύματα κ.τ.λ.
2.       Να δούμε αυτή τη δραστηριότητα του λιμανιού ενταγμένη σε ένα γενικότερο σχέδιο ανάπλασης του κέντρου και της παραλιακής ζώνης του Κιάτου, κάτι που καμιά Δημοτική Αρχή μέχρι τώρα δεν έχει επιχειρήσει.
3.       Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας που μετράει  στην επιλογή της χρήσης του λιμανιού είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην παραλιακή ζώνη, με δεδομένα άλυτα μέχρι στιγμής ζητήματα, όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση στην παραλία λόγω έλλειψης περιφερειακού δρόμου για τη μετακίνηση μεγάλων φορτηγών προς την έξοδο της πόλης, η εύρεση νέων χώρων στάθμευσης, η τουριστική υποβάθμιση της παραλιακής ζώνης και της πλατείας στο κέντρο της πόλης.

Ακόμα κι αν γίνουν όμως όλα τα παραπάνω και καταλήξουμε στη  λύση που θα έχει το μεγαλύτερο αναπτυξιακό όφελος για τον Δήμο, σε συνδυασμό με τη μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση και αστική όχληση, παραμένει πάντα το ερώτημα, αν έχουμε τις θεσμικές και οικονομικές δυνατότητες να κάνουμε ως Δήμος τέτοιες αναπτυξιακές επιλογές.
Οι εδώ και δύο χρόνια κυβερνητικές επιλογές  που ένα ένα «χαρίζουν» τα ελληνικά λιμάνια  στους ιδιώτες και ο πολυδιαφημισμένος για τα πλεονεκτήματά του Καλλικρατικός νόμος που αφαιμάσσει τους Δήμους από αναπτυξιακά κονδύλια, αφαιρούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση τον αποφασιστικό της ρόλο στη διαμόρφωση του τρόπου ζωής και ανάπτυξης του Δήμου. Άρα και εδώ αναδεικνύεται η ανάγκη επιλογών Δημοτικών Αρχών από τους συμπολίτες μας με κυρίαρχο στοιχείο την πολιτική βούληση να διεκδικήσουν αυτό το δικαίωμα και όχι να παραμένουν απλοί θεατές της άλωσης των συμφερόντων των πολιτών από το εκάστοτε πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, κατά πώς συνηθίζεται.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ: 
Αξιοποίηση της απαλλοτριωμένης ζώνης από τον ΟΣΕ (σημερινή εγκαταλειμμένη σιδηροδρομική γραμμή)  για δημιουργία δακτυλίου στην πόλη από το δυτικότερο άκρο της πόλης έως το ανατολικότερο.
Αυτό, με την πρόβλεψη κατά το δυνατόν για νέα χάραξη επίπεδης γραμμής ενός Διαδημοτικού Κορινθιακού Τραμ.
Με τη δημιουργία αυτού του δακτυλίου θα μονοδρομηθεί η Παλαιά Εθνική Οδός  προκειμένου να ανακουφιστεί η κυκλοφορία της πόλης σε συνδυασμό με μια νέα κυκλοφοριακή μελέτη.



7.    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ο Τομέας της Εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της δημόσιας που αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των συνδημοτών μας είναι για τον συνδυασμό μας ακρογωνιαίος λίθος. Και τούτο διότι η δημόσια παιδεία αποτελεί την απαραίτητη υποδομή για την ενεργοποίηση των κοινωνικών αντανακλαστικών με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Σκοπός είναι ο επανασχεδιασμός της ασφαλούς χρήσης της σχολικής στέγης στον Δήμο μας, η διαρκής φροντίδα και συντήρηση των σχολικών υποδομών αλλά και ο συνεχής εμπλουτισμός τους. Επίσης, η αξιοποίηση των σχολικών υποδομών και από άλλους φορείς της τοπικής κοινωνίας εκτός σχολικού προγράμματος.

Οι σημερινές ανάγκες μιας σωστής Εκπαίδευσης στον Δήμιο μας απαιτούν:
·         Την κατασκευή ενός σύγχρονου σχολικού κτιρίου, κατά προτίμηση στην ανατολική πλευρά της πόλης του Κιάτου, που θα στεγάσει το 2ο Γενικό Λύκειο Κιάτου, το οποίο λειτουργεί με πολλές δυσκολίες λόγω έλλειψης χώρων στο σχολικό συγκρότημα του Αγ. Νικολάου,
·         τη λειτουργία βραδινού σχολείου της Τεχνικοεπαγγελματικής Εκπαίδευσης στις εγκαταστάσεις τού ως άνω συγκροτήματος,
·         άμεση επαναλειτουργία των Λυκειακών τάξεων Καλλιάνων και μετατροπή τους σε Λύκειο.
·         Την άμεση έναρξη κατασκευής ξεχωριστού κτιρίου για το 6θέσιο Δημοτικό Καλλιάνων, που μπορεί να γίνει και στον υπάρχοντα χώρο του Γυμνασίου. Στον τέως Καποδιστριακό Δήμο Στυμφαλίας, μια περιοχή ορεινή, δύσκολα και επικίνδυνα προσβάσιμη, ιδίως τον χειμώνα, με αρκετή έκταση, ικανό πληθυσμό και περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης είναι αναγκαίο να λειτουργούν ανεξάρτητα μεταξύ τους και σύγχρονα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο και Λύκειο). 
·         Πρέπει ν’ αναβαθμιστεί και πάλι το Λύκειο Γκούρας, που υποβιβάστηκε δυστυχώς σε λυκειακές τάξεις με την απουσία αντίδρασης από τη Δημοτική Αρχή.
·         Κύριο βάρος πρέπει να δοθεί στην ασφάλεια για όλα τα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου μας.
Επειδή η περιοχή μας είναι σεισμογενής πρέπει να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις   αντισεισμικής προστασίας, με τακτικό επανέλεγχο των σχολικών μονάδων.
·         Επίσης αρκετά χρόνια τώρα τα σχολεία βρίσκονται χωρίς σύστημα αντικεραυνικής προστασίας, επειδή το παλιό έχει κλαπεί. Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης του θέματος και μάλιστα χωρίς τη χρησιμοποίηση χαλκού. Δεσμευόμαστε ότι θα επιλύσουμε το πρόβλημα.

Πρόκειται ως Δημοτική Αρχή: να διενεργούμε τακτικούς προληπτικούς ελέγχους ποιότητας πόσιμου νερού στα σχολεία,
·         μαζί με τις εκπαιδευτικές ενώσεις του Δήμου να πραγματοποιούμε ημερίδες ή εκδηλώσεις για την επιμόρφωση των γονέων πάνω σε θέματα παιδείας -μαθησιακών δυσκολιών και παραβατικότητας,
·         να ενισχύσουμε το θεσμό των μαθημάτων αλληλεγγύης με κοινωνικά φροντιστήρια, με σκοπό να ανακουφίσουμε οικονομικά τις δοκιμαζόμενες οικογένειες και να δώσουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές χωρίς κανένα κριτήριο επιλογής τους,
·         να πραγματοποιήσουμε μετρήσεις επιπέδων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε σχολεία και Παιδικές Χαρές του Δήμου και να μεριμνήσουμε για τη διευκόλυνση της μετακίνησης μαθητών ΑμεΑ και της κινητικότητάς τους σε όλα τα σχολεία με την κατασκευή ράμπας αναπηρικών αμαξιδίων καθώς και ανελκυστήρων όπου χρειαστεί.
·          Τέλος, θα διεκδικήσουμε ν’ αυξηθούν οι λειτουργικές δαπάνες που διατίθενται από την πολιτεία για τη Δημόσια Εκπαίδευση, οι οποίες με τις πολιτικές λιτότητας των τελευταίων ετών δυστυχώς έχουν μειωθεί δραματικά.

·         Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κιάτου είναι ένα από το παλαιότερα κτίσματα της πόλης, που στις σημερινές συνθήκες έχει ξεπεραστεί η χρήση του αλλά και η θέση του (επί της κεντρικής και πολύβουης ΠΕΟ) ως σχολείου. Προοπτικά, πρέπει να προσανατολιζόμαστε στην αλλαγή της χρήσης του έπειτα από συντήρηση και αναπαλαίωση και στην κατασκευή νέου Δημοτικού Σχολείου. Είναι κεντρικό σχολείο, στο οποίο δύο τάξεις στεγάζονται σε λυόμενα παραπήγματα, που μπάζουν αέρα και νερό σχεδόν πανταχόθεν! Αν θα ήταν αίθουσες προκατασκευασμένες βαρέος τύπου, όπως λέγονται, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα! Επειδή το κόστος τους είναι μεγάλο, λύση θα έδινε μια άλλη διαρρύθμιση των αιθουσών.
Επειδή οι όποιες αλλαγές ψηφίζονται είτε κεντρικά είτε τοπικά πρέπει να έχουν την αποδοχή της πλειονότητας των πολιτών, για τα μεγάλα ζητήματα, όπως αυτά της Παιδείας, θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να ενημερώνει κατ’ αρχάς τους πολίτες για όλες τις παραμέτρους του προβλήματος μέσα από συμμετοχικές δομές (π.χ. λαϊκές συνελεύσεις) και να λαμβάνει έπειτα υπόψη της σοβαρά τη γνώμη τους μέσα από συμμετοχικά εργαλεία (π.χ. δημοψηφίσματα).

ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
O Διευρυμένος Δήμος Σικυωνίων κατέχει μια σπάνια γεωγραφική θέση, όπου οι ομορφιές του ορεινού όγκου και της παραλιακής ζώνης είναι εμπλουτισμένες με ανεπανάληπτη πολιτιστική κληρονομιά. Το γεγονός αυτό απαιτεί προσοχή, σοβαρό ενδιαφέρον και σεβασμό από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή.
Πρέπει να μάθουμε την ιστορία του τόπου μας, του τόπου που γεννηθήκαμε, του τόπου που ζούμε. Γιατί η γνώση της Ιστορίας ουσιαστικά εξασφαλίζει μια άνεση επικοινωνίας του ανθρώπου  με τις ρίζες του πολιτισμού στον τόπο του.
Η Ιστορία της Αρχαίας Σικυώνας, της Αρχαίας Φενεού, της Στυμφαλίας και της Τιτάνης προβάλλει ως πνευματική ανάγκη.
Eπαναφέρουμε στην επικαιρότητα το όραμα του Γιώργου Γιαννόπουλου, το οποίο φάνταζε απλησίαστο για τους μετέπειτα διαδόχους του και τα όποια δειλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση λειτούργησαν επικοινωνιακά όπως οι επισκευές οδοποιίας σε προεκλογική περίοδο!
Ο Πολιτισμός πρέπει να είναι η αφετηρία της Αναπτυξιακής διαδικασίας και ο κυριότερος συντελεστής παραγόμενου πλούτου που θα διαχέεται στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΑΣ: ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΚΟΜΒΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΟΝΙΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ
Το Αρχαίο Θέατρο πρέπει να αναδειχτεί με την έναρξη και περαίωση των εργασιών αποκάλυψής του και να γίνει χώρος πολιτιστικών δρώμενων που του αρμόζουν (παραστάσεις αρχαίου δράματος), άρα και κομβικό σημείο αναφοράς σε πανελλήνια και διεθνή κλίμακα. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί παραπλεύρως του Αρχαίου Θεάτρου μη μόνιμης κατασκευής μικρό θέατρο, το οποίο θα φιλοξενεί συμπληρωματικά και άλλες παραστάσεις ή εκδηλώσεις.
·         Το Μουσείο θα μπορούσε να αναδειχθεί περισσότερο αν υπήρχε η δυνατότητα κατασκευής μιας συμπληρωματικής αίθουσας για διαλέξεις - παρουσιάσεις ειδικού περιεχομένου, προς χρήση και των σχολείων.
·         Μεγάλη προτεραιότητα αποτελεί και η ανάδειξη του Αρχαίου Σταδίου, το οποίο τώρα μαζί με τον παράπλευρο χώρο (ιδιωτικής ιδιοκτησίας) παραμένουν εκτάσεις με χρήσεις μη στρατηγικής σημασίας για την περιοχή μας.
·         Η ανάδειξη της Αρχαίας Τιτάνης, που ήταν το πρώτο Κέντρο Υγείας - θεραπευτήριο - Μαιευτήριο στην αρχαιότητα, με στόχο να γίνει σημείο αναφοράς του θεματικού (ιατρικού και ιστορικού) τουρισμού και τόπος διεξαγωγής αντίστοιχων δρώμενων, σεμιναρίων, εκδηλώσεων κ.λπ., περιοχή-σύμβολο για τη διέγερση της συλλογικής μνήμης.
·         Η Στυμφαλία με την παρουσία της σε μια δραματική διελκυστίνδα ανάμεσα στον Μύθο και την Ιστορία μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς δρώμενων που θα αξιοποιούν δημιουργικά την ντόπια καλλιτεχνική δημιουργία και τη συνέργεια με τις σύγχρονες τεχνολογίες, εξασφαλίζοντας και τη συμμετοχή της νεολαίας που κατέχει σύγχρονα εργαλεία και γνώσεις που σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα [brandname το stymfalia birds (Στυμφαλίδες όρνιθες)].
·         Τα μετακλασικά μνημεία θα πρέπει και αυτά να πάψουν να ακολουθούν την τύχη των αρχαίων.
Στα «σύγχρονα» αυτά κτίρια, όπως το μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας κτίριο του Τσίλερ (Πινακοθήκη Γ. Γιαννόπουλου) και οι Αποθήκες ΑΣΟ, πρέπει να σταματήσει η ακαλαίσθητη παρέμβαση και η στασιμότητα που επικρατεί. Το επιστημονικό προσωπικό του Δήμου μας (αρχιτέκτονες, μηχανικοί) μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να προσφέρουν μέσα από διαγωνισμό τις πολύτιμες προτάσεις τους για την αισθητική και λειτουργική τους παρέμβαση, προτάσεις που μπορούν να εκτεθούν στην τοπική κοινωνία. Οι γνώμες και προτάσεις κορυφαίων δημιουργών του τόπου μας (Πανιάρας, Κανιάρης, Παπαδημητρίου, Σπανός) πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να αξιοποιηθούν με τη συμμετοχή των τοπικών συλλόγων, σωματείων και φορέων σε μια συλλογική και όχι αποσπασματική προσπάθεια.
Ενδεικτική είναι η αξιοποίησή τους για εκθέσεις εικαστικών, αλλά με διαμόρφωση ευέλικτη, που θα επιτρέπει τη διεξαγωγή θεατρικών παραστάσεων, μουσικών συναυλιών με περιεχόμενο που θα σέβεται τους  χώρους κ.λπ. Για τον σκοπό αυτό όμως χρειάζεται συνολική παρέμβαση από ειδικούς, που θα εξασφαλίζει τη στατικότητα των κτιρίων, κλιματικές συνθήκες που θα εγγυώνται την παρουσία ανθρώπινου δυναμικού και υλικά με κατάλληλη ενεργειακή απόδοση και όχι ενεργοβόρες αποσπασματικές παρεμβάσεις.
·         Η Βιβλιοθήκη, το Πολιτιστικό Κέντρο, το άγαλμα του αγωνιστή Πετμεζά (το οποίο προσφάτως, αιφνιδιαστικά και αψυχολόγητα, μεταφέρθηκε από τον χώρο διεξαγωγής της μάχης στην οποία σκοτώθηκε ο αγωνιστής και προς τούτο δωρήθηκε στον Δήμο), τα κληροδοτήματα Στεφόπουλου είναι χώροι και έργα που ως κληροδοτήματα των συντοπιτών μας πρέπει να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις επιθυμίες τους και τις κοινωνικές ανάγκες, μέσα από παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής για υπέρβαση άγονων προσωπικών ή τοπικιστικών αντιπαραθέσεων.
·         Προβολή του Λαογραφικού Μουσείου Μητρόπουλου στη Σιβύστα.

Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΡΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
Απευθύνουμε αυτές τις προτάσεις μας για την ενθάρρυνση των πολιτιστικών δρώμενων στην περιοχή μας, που είναι και αποτέλεσμα της συζήτησής μας με τις ντόπιες καλλιτεχνικές ομάδες, βασιζόμενοι σε μια ανθρωποκεντρική φιλοσοφία πολιτισμού αναγνωρίζοντας τον καταλυτικό ρόλο του πολιτισμού στη διαμόρφωση υγιών συνειδήσεων άρα και μιας ποιοτικά καλύτερης κοινωνίας. Τα συμπτώματα των σύγχρονων κοινωνιών δείχνουν ότι ο άνθρωπος είναι στο περιθώριο και ο κοινωνικός ιστός έχει διαβρωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Κυριαρχούν και επιβάλλονται προϊόντα υποκουλτούρας, τραγούδια με ημερομηνία λήξης, πρότυπα «μαγκιάς» εύκολου πλουτισμού (με τα λεφτά του κοινωνικού συνόλου), ατομικισμός, καταναλωτισμός. Ο πολιτισμός θυσιάζεται στον βωμό του κέρδους και των ψευδοπροτύπων.
Καλλιεργείται συστηματικά ένα τοπίο που ισοπεδώνει τη διαφορετικότητα και προβάλλει μανιωδώς ένα τυποποιημένο είδος ανθρώπου που σκέφτεται όλο και πιο λίγο λειτουργώντας μηχανικά σε σχεδόν όλες τις ενέργειές του. Τα ΜΜΕ προβάλλουν μανιωδώς πολιτιστικά υποπροϊόντα και αποθεώνουν το star system. Οι αξίες της αλληλεγγύης, της ειρήνης, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης θεωρούνται ξεπερασμένες. Αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μας ώθησε να προβάλουμε τις προτάσεις μας για τον Πολιτισμό, που θα αξιοποιήσουν στο έπακρον (ποιοτικά και ποσοτικά) το πολυπληθές και αξιόλογο δυναμικό του Δήμου μας με καλλιτεχνικές ανησυχίες.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
·         Αναδιάρθρωση λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου (διοίκηση, οργάνωση τμημάτων, χρήση χώρων). Εκτός από τη λειτουργία των υπαρχόντων παραδοσιακών τμημάτων χορού, θεάτρου και μουσικής, να ενθαρρύνει και να οργανώνει καινοτόμες δράσεις όπως υπαίθριες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε δρόμους του κέντρου και των γειτονιών, σε συνεργασία με τους εμπόρους εστιάτορες ή κατοίκους του δρόμου, τον Εμπορικό Σύλλογο, τους συλλόγους εικαστικών ή μεμονωμένους καλλιτέχνες, σχολές χορού και μουσικής (υπαίθρια φεστιβάλ).
·         Για την καλύτερη λειτουργία του καλύτερα θα ήταν να βρεθεί άλλη αίθουσα λειτουργίας των ΚΑΠΗ, εντός Π.Κ.
·          Στήριξη με υποδομές και προβολή των υπαρχόντων φεστιβάλ (π.χ. Rock  Συνάντηση) και οργάνωση άλλων (π.χ. θεάτρου).
·         Δημιουργία πολιτιστικών ομίλων διαφόρων θεμάτων (Λέσχες Πολιτισμού).
·         Δημοτικός κινηματογράφος.
·         Διοργάνωση σεμιναρίων Πολιτιστικού & Αθλητικού Περιεχόμενου με αποδέκτες σε πανελλήνια ή και διεθνή εμβέλεια, με διδάσκοντες και διδασκομένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
·         Δημιουργία Θεματικών Χωριών τους καλοκαιρινούς μήνες στην ύπαιθρο, που μπορούν να διασυνδεθούν με μορφές εναλλακτικού τουρισμού με κάμπινγκ, με κίνηση σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, με δράσεις για το περιβάλλον και ό,τι άλλο τονώνει το εισόδημα που πηγαίνει στην τοπική κοινωνία.
·         Πολιτιστικοί-ιστορικοί ενημερωτικοί χάρτες με όλα τα ιστορικά-αρχαιολογικά σημεία (τόποι, κτίσματα).
·         Ανάπλαση Αποθηκών, Διατηρητέων Κτιρίων σε Κιάτο και Τ.Δ του Δήμου, κληροδοτημάτων (π.χ. Τσουτσάνη), με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία Μόνιμων Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων ή χώρου (στέκι) δημιουργικής αναψυχής νεολαίας, που θα χρησιμοποιείται για ποικίλες δράσεις (βιβλιοθήκη, μουσικές βραδιές, παιχνίδια κ.τ.λ.).
·         Δημιουργία ψηφιακού κόμβου με τράπεζα πληροφοριών ανά τομέα πολιτισμού, ψηφιακή βιβλιοθήκη και αρχειοθήκη προσβάσιμη στο κοινό. Η ψηφιοποίηση θα βοηθήσει στη διάσωση και ανάδειξη σπάνιου υλικού.
ΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΜΑΣ ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
Ζητούμενα είναι η δημιουργία Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής και η ολοκλήρωση του Νέου Κλειστού Σταδίου.
Η ενθάρρυνση και ενίσχυση του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού, μακριά από παρα-αθλητικά συμφέροντα, προσωπικές και οικονομικές σκοπιμότητες ξεπλύματος χρημάτων και όσα εμποδίζουν την απρόσκοπτη ενασχόληση της νεολαίας και του εθελοντικού δυναμικού είναι πρώτη προτεραιότητα.
Για τον παραπάνω λόγο σημαντική θέση κατέχει η προώθηση του σχολικού αθλητισμού, που τώρα συνθλίβεται κάτω από τις μνημονιακές πολιτικές των συγχωνεύσεων στην Εκπαίδευση. Η αρωγή στους λιγοστούς ήρωες της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι παρά τις αντιξοότητες δίνουν από το υστέρημα των δυνάμεών τους σε αθλητικά σωματεία και ερασιτεχνικούς συλλόγους και στα σχολεία, είναι απαραίτητη για να αναχαιτίσει την ισοπέδωση της γνώσης, της αμφισβήτησης, την ανυπαρξία γυμναστηρίων.
Η σύνδεση αθλητικών εκδηλώσεων, αγώνων, δρωμένων σε συνάρτηση με την ανάδειξη ιστορικών μας χώρων, τις δράσεις αλληλεγγύης, την ψυχαγωγία ατόμων τρίτης ηλικίας, ΑμεΑ, την καλλιέργεια των αθλητικών τεχνών σε άτομα των Θεραπευτικών Κοινοτήτων (η διπλή μάχη στη ζωή) αποτελούν κομβική παράμετρο για τη συγκρότηση της τοπικής μας κοινωνίας, για να δομήσουμε ως κοινωνία σχέσεις αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης.


8.    ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

     Είναι για εμάς προτεραιότητα να αναδειχθεί η κοινωνία και η θέλησή της στην πολιτική σκηνή.
Δεν πιστεύουμε στο δημαρχοκεντρικό σύστημα, στις «ισχυρές προσωπικότητες», στις λογικές των τοπικών παραγόντων και παραγοντισμών, φαινόμενα που συναντάμε και στην εκλογική περίοδο, τα οποία υποβαθμίζουν το επίπεδο της πολιτικής στην τοπική κοινωνία.
                          Δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον χωρίς τη συχνή άποψη των δημοτών, χωρίς να δίνεται βαρύτητα σε αυτήν και ιδιαίτερα χωρίς την ενεργητική παρουσία τους.
                        Έτσι εμείς επιθυμούμε να συμβάλουμε για να αναδυθεί η κοινωνική δυναμική. Θα συμβάλουμε να αποκτήσει δύναμη η συμμετοχή,  η θέληση, η γνώση, η προσφορά, με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον, με θεσμούς που ήδη υπάρχουν (επιτροπές διαβούλευσης) και με θεσμούς που οφείλουμε να δημιουργήσουμε, όπως:

1.      Συμβούλια κοινωνικής διακυβέρνησης: λαϊκές συνελεύσεις σε γειτονιές, που θα λειτουργούν δίπλα στα θεσμικά τοπικά ή δημοτικά συμβούλια, των οποίων ο ρόλος θα προσπαθήσουμε να αναβαθμιστεί, και μπορούν να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Έχουν την ευθύνη του συλλογικού στον χώρο τους και το προτείνουν στο δημοτικό συμβούλιο.
2.       Συνελεύσεις τακτικές για τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου.
3.      Δημοψηφίσματα για τα πολύ μεγάλα ζητήματα του Δήμου.
4.      Διαβουλεύσεις με φορείς, επιστημονικές ομάδες, πολίτες για την καλύτερη δυνατή επίλυση ζητημάτων.
5.      Συμμετοχικός προϋπολογισμός: συναπόφαση πολιτών για τις οικονομικές προτεραιότητες ενός Δήμου.

Επίλογος
Θέλουμε να συμβάλουμε ενεργά σε ένα πρότυπο πολίτη που θα δημιουργεί τη ζωή, θα διεκδικεί το αύριο και θα αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον και όχι στη διαιώνιση των σημερινών κυρίαρχων στοιχείων «πολιτισμού» που οδηγούν στην πλήρη χειραγώγηση της κοινωνίας.
Η ανάπτυξη της προσωπικότητας, των δυνάμεων και ικανοτήτων του ανθρώπου, της πνευματικής και ψυχικής καλλιέργειας, η στήριξη των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, η αναζωογόνηση και ο εμπλουτισμός της πνευματικής παραγωγής, η εξασφάλιση του πλουραλισμού και της ελευθερίας έκφρασης των καλλιτεχνών, η εξασφάλιση των όρων και των προϋποθέσεων για τη συμμετοχή όλων στην πολιτιστική παραγωγή και στον αθλητισμό, η οργανική ένταξη των προϊόντων του πολιτισμού στη ζώσα καθημερινότητα των πολιτών, αποτελούν σήμερα για μας ζητήματα πρώτης προτεραιότητας και χαρακτηριστικά που θα μετατρέψουν τον πολιτισμό σε όρο για μια νέα κοινωνική ανάπτυξη και ουσιώδη προϋπόθεση της κοινωνικής αλλαγής.
Θα τελειώσουμε όπως αρχίσαμε: H μάχη θα δοθεί ώστε η Σικυώνα να γίνει ΤΟΠΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ για την απόδοση του παραγόμενου πλούτου στο σύνολο της κοινωνίας και όχι τόπος αποσπασματικής επισκεψιμότητας για να εξυπηρετεί τη θέληση μεγάλων συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου