ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Οι πολίτες του Δήμου Σικυωνίων που συγκεντρωθήκαμε στο θέατρο του Δημαρχείου συγκροτούμε σήμερα, 26 Ιανουαρίου 2014 στο Κιάτο, νέα δημοτική παράταξη στις 15 Δεκεμβρίου 2013,
με το όνομα: ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, 
και με σύμβολο:

Στόχος μας η ανατροπή των καλλικρατικών δομών και των μνημονιακών εφαρμογών, που στερούν τις τοπικές κοινωνίες από τη δυνατότητα ουσιαστικής αυτοδιοίκησης και τις καθηλώνουν σε μια αντιαναπτυξιακή υποβάθμιση, αφυδατώνουν την αυτοδιοίκηση από τον δημοκρατικό-συμμετοχικό της χαρακτήρα, προωθούν ρυθμίσεις πρωτοκαθεδρίας των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος και αντιστρατεύονται τον δημόσιο χαρακτήρα των βασικών κοινωνικών αγαθών. Η διεκδίκηση των οποιονδήποτε δημοτικών συμφερόντων, για μας, είναι αδύνατον να περνάει μέσα από την υιοθέτηση και αποδοχή τέτοιων δεσμεύσεων, τις οποίες θα αντιπαλέψουμε στην πράξη.Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά και τους πολίτες που πλήττονται από την κρίση. 

Επιδιώκουμε την ενδυνάμωση των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης γιατί βλέπουμε την 

αυτοδιοίκηση ως πυλώνα της κοινωνικής πολιτικής στις συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης που επιφέρουν οι πολιτικές λιτότητας. Δεν απομονώνουμε όμως τις συνέπειες των πολιτικών αυτών από τις γενεσιουργές τους αιτίες ούτε λειτουργούμε με λογική «φιλανθρωπικών» πρακτικών. Αναδεικνύουμε τον πολιτικό χαρακτήρα των κοινωνικών προβλημάτων και μαχόμαστε και σε τοπικό επίπεδο για την ανατροπή των αντιλαϊκών Στόχος μας η αειφόρος, αυτοτελής, τοπική ανάπτυξη που έχει στον πυρήνα της την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και δεν υποτάσσεται στην λογική της προτεραιότητας του ιδιωτικού κέρδους. Θέλουμε την ανάπτυξη, αλλά όχι με κάθε τρόπο και κάθε θυσία. Θέλουμε να γνωρίζουμε όλοι μας ποιο θα είναι το κόστος για το αντίστοιχο όφελος κάθε έργου και κάθε αναπτυξιακής επιλογής, γιατί μόνο έτσι θα μπορούμε να αποφασίζουμε για το κοινό καλό, για το δημόσιο συμφέρον. Για μας είναι κόκκινη γραμμή το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των πολλών. Είμαστε με το μέρος των ανθρώπων της εργασίας, του μόχθου, της βιοπάλης.

Στόχος μας είναι να πλαισιωθεί η Δημοτική αυτή παράταξη από όλους εκείνους τους συμπολίτες μας που πιστεύουν ότι η ευημερία και η πρόοδος του τόπου μας δεν είναι αυτονόητα δώρα που θα προσφέρουν οι κεντρικές κυβερνήσεις, αλλά κατακτήσεις δικής μας γνώσης, εμπειρίας, διάθεσης για δημόσια προσφορά, επίπονης εργασίας και αγώνα. Όραμα μας είναι αυτή η δημοτική κίνηση να γίνει η βάση για πλατιά συσπείρωση πολιτών που θέλουν να είναι ενεργοί και συμμέτοχοι στα κοινά και ως τώρα δεν έβρισκαν διέξοδο και βήμα ν’ ακουστεί η φωνή τους. Θέλουμε να είναι χώρος μαζικός, που ανεξάρτητα από καταβολές, πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και κομματικές προτιμήσεις, θ’ αναδείξει νέους δρόμους, νέες ιδέες, ρεαλιστικές και βιώσιμες προτάσεις για την πόλη του Κιάτου και τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Σικυωνίων.


Η "πολιτική λειτουργία" της δημοτικής παράταξης θα στηρίζεται στο "δίκτυο πολιτών" που θα συνεργάζονται, θα λειτουργούν συμπληρωματικά, θα ανταλλάσσουν ιδέες. Έτσι όλοι θα γινόμαστε κοινωνοί των προβλημάτων που υπάρχουν σε κάθε τοπική κοινωνία, των προβληματισμών που αναπτύσσονται και των προτάσεων που κατατίθενται.


Το πρόγραμμα μας θα στηρίζεται στους βασικούς άξονες που κατατέθηκαν με το κάλεσμα της συνέλευσης της 15ης Δεκεμβρίου και τις εισηγήσεις και τον διάλογο που έλαβαν χώρα σε αυτήν. Θα συνδιαμορφωθεί μέσα από τη σύγκλιση και τον συγκερασμό των απόψεων και των ιδεών των συμμετεχόντων, μέσα σε μια δυναμική πορεία αληθινής διαβούλευσης με τους πολίτες, τις κοινωνικές ομάδες, τους φορείς, που ζουν και δραστηριοποιούνται στο Δήμο Σικυωνίων.


Τολμήσαμε να προτείνουμε ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες για τη συγκρότηση αυτής της δημοτικής κίνησης, για την επιλογή των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, την ανάδειξη του υποψήφιου δημάρχου, γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε τη διαφορά. 


Για τη δική μας παράταξη, η συμμετοχή των πολιτών δεν εξαντλείται στην ανά πενταετία άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Στον πυρήνα της πολιτικής μας βρίσκονται οι συμμετοχικές διαδικασίες, η κατοχύρωση δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, οι συλλογικές αποφάσεις, η άμεση δημοκρατία. 


Θέλουμε εμείς οι πολίτες να αποφασίζουμε για τις υποθέσεις που μας αφορούν για εύκολες ή δύσκολες αποφάσεις, μέσα από συνελεύσεις στις γειτονιές, στα χωριά, μέσα από δημοψηφίσματα, από τον προϋπολογισμό μέχρι τις πεζοδρομήσεις. 

Για μας, ο δημοκρατικός έλεγχος του δήμου από τους πολίτες δεν είναι ο απολογισμός που δίδεται άπαξ ετησίως. Είναι η καθημερινή διαφάνεια στις αποφάσεις, η διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση, ο συμμετοχικός προϋπολογισμός, ο προϋπολογισμός στον οποίο θα έχουμε λόγο όλοι μας. 
Η δημοτική εκπροσώπηση της παράταξης θα λογοδοτεί ανά εξάμηνο στους πολίτες. Η προσπάθειά μας αυτή δεν εξαντλείται σε προεκλογικές στοχεύσεις και σκοπιμότητες αλλά έχει μόνιμη λειτουργία και σταθερή παρουσία στα δρώμενα του Δήμου μας ανεξάρτητα με τα εκάστοτε εκλογικά αποτελέσματα και συσχετισμούς. 

Επιδιώκουμε αυτή η προσπάθεια να αποτελέσει την απαρχή για τη δημιουργία ενός αυτοδιοικητικού κινήματος στο Δήμο μας. Δεν πιστεύουμε στο δημαρχοκεντρικό σύστημα, στις «ισχυρές προσωπικότητες», στις λογικές των τοπικών παραγόντων και παραγοντισμών. Αντιμαχόμαστε τις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις , τις φθαρμένες πρακτικές και νοοτροπίες που υποβαθμίζουν το επίπεδο της πολιτικής στην τοπική κοινωνία, υποτιμούν τη νοημοσύνη και την αισθητική μας και προκαλούν τη δυσφορία και την απαξίωση εκ μέρους των πολιτών. 


Η νέα Δημοτική Παράταξη είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε κομματική δέσμευση και καθοδήγηση. Απευθύνεται σε όλους τους Σικυώνιους Πολίτες, ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις, εκτός βέβαια από τους νοσταλγούς του φασισμού, και όσους με την πρακτική και την «πολιτική» τους αντιτίθενται στη δημοκρατία και τις αρχές της, όσους αντιτίθενται στα ανθρωπιστικά στοιχεία του πολιτισμού μας, όσους χωρίζουν τους ανθρώπους ανάλογα με το χρώμα, την φυλή ή το θρήσκευμά τους, όπως και όσους συνέβαλαν με τις πολιτικές τους στην εφαρμογή των αντιλαϊκών-μνημονιακών επιλογών που κατήργησαν και καταργούν στην ουσία την ύπαρξη της αυτοδιοίκησης.


Η ανάγκη λοιπόν ίδρυσης αυτής της δημοτικής κίνησης εδράζεται σε τρεις βασικούς παράγοντες που ταυτόχρονα αποτελούν και την ειδοποιό διαφορά της από τις υπάρχουσες αυτοδιοικητικές κινήσεις:


1. Το σαφές Αντικαλλικρατικό/Αντιμνημονιακό πολιτικό πλαίσιο στο οποίο αντιλαμβάνεται την 


Τοπική Αυτοδιοίκηση.


2. Η δημοκρατική/συμμετοχική της δομή σε αντίθεση με δημαρχοκεντρικά/προσωποπαγή 


συστήματα εξουσίας.


3. Η ανεξαρτησία της από κομματικές δεσμεύσεις και εξαρτήσεις.


Επιχειρούμε ένα ρηξικέλευθο εγχείρημα και γνωρίζουμε ότι οι δυσκολίες είναι πολλές. Μπορούμε όμως να τα καταφέρουμε.

Αρκεί να σεβαστούμε και να εμπιστευτούμε τις συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες. 
Αρκεί να το πιστέψουμε και να παλέψουμε για αυτό, να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας, να κάνουμε το άλμα που θα μας φέρει ενωμένους σε κάτι πρωτόγνωρο, νέο, και ουσιαστικά δημιουργικό. Για να υπηρετηθούν με σταθερότητα οι παραπάνω βασικές πολιτικές επιλογές, απαραίτητη, εκτός των άλλων, είναι η δημοκρατική θωράκιση της παράταξης και αυτό θα επιτευχθεί με ένα πλαίσιο οργανωτικής λειτουργίας που από τα πράγματα γίνεται άμεσα απαιτητό. Ο πλήρης καταστατικός χάρτης της παράταξης θα ψηφιστεί αμέσως μετά τις εκλογές , γιατί αυτή η παράταξη θέλει και μπορεί να υπάρχει (ως δημοκρατική παράταξη) και μετά τις εκλογές ανεξάρτητα από τη θέση που θα έχει στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Μέχρι τις εκλογές οι βασικές αυτές καταστατικές αρχές συνοψίζονται στον παρακάτω δεκάλογο :


1. Κυρίαρχο όργανο της παράταξης είναι Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ. Συγκαλείται τακτικά τουλάχιστον μια 


φορά το μήνα, και έκτακτα όποτε οι ανάγκες το επιβάλουν.


2. Όργανα παραγωγής πολιτικής είναι οι ΟΜΑΔΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ που συγκροτούνται με απόφαση 


της ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ με θεματικό ή οργανωτικό περιεχόμενο. Η συμμετοχή σ’ αυτές είναι ανοιχτή.


3. ΜΕΛΟΣ της παράταξης μπορεί να είναι κάθε Σικυώνιος πολίτης , δημότης ή μόνιμος κάτοικος 


του Δήμου Σικυωνίων , που αποδέχεται το πλαίσιο αρχών της όπως διαμορφώνεται στη διακήρυξη αυτή, 


είναι διαθέσιμος να προσφέρει στην παράταξη από οποιαδήποτε θέση και συμμετέχει σε μια τουλάχιστον 


από τις ομάδες εργασίας. 


4. Δικαίωμα ψήφου στις ΟΛΟΜΕΛΕΙΕΣ έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην κατάσταση μελών 


όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από την προηγουμένη ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ.


5. Τις λειτουργίες της Παράταξης συντονίζει ολιγομελές ευέλικτο όργανο, το ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ. Τα 


μέλη του εκλέγονται από τις ομάδες δουλειάς, 1 έως 2 από κάθε ομάδα και είναι ανακλητά.


6. Το συντονιστικό ορίζει ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ για ορισμένο διάστημα, επίσης ανακλητό.


7. Για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στη χάραξη πολιτικής, στο πρόγραμμα του συνδυασμού 


αλλά και σε θέματα επικαιρότητας, αποφασίζει η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ με απόλυτη πλειοψηφία επιδιώκοντας την 


ευρύτερη δυνατή συναίνεση, μετά από εισήγηση της αρμόδιας ομάδας δουλειάς. Σε περιπτώσεις που ο 


χρόνος επιτρέπει , μπορούν και πρέπει να διενεργούνται ειδικές θεματικές ημερίδες και «δημοψηφίσματα».


8. Ο επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού επιλέγεται από την ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ με απόλυτη 


πλειοψηφία και με τρόπο που να εξασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση (διπλή ψηφοφορία ή 


πολυσταυρία). Το ψηφοδέλτιο, στο βαθμό που ο χρόνος το επιτρέπει, εγκρίνεται από την ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ.


9. Η παράταξη έχει ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, διατηρεί ιστοσελίδα, και χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής 


δικτύωσης για την προβολή των θέσεών της, το διάλογο μεταξύ των πολιτών, τη διενέργεια ηλεκτρονικών 


δημοψηφισμάτων κλπ.


10. Από μέλος της παράταξης διαγράφεται αυτόματα όποιος συμμετέχει σε άλλη δημοτική 


παράταξη στο Δήμο μας.


Η ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΣΤΙΣ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου