9 Ιαν 2016

Η διαχείριση των απορριμμάτων και οι εξελίξεις στην Κορινθία και την Πελοπόννησο

Συνέντευξη τύπου δημοτικών παρατάξεων του νομού Κορινθίας τη Δευτέρα 11/1/2016.


Την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016, στην  Κόρινθο, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση των δημοτικών παρατάξεων Αυτοδιοικητική Παρέμβαση Σικυωνίων Πολιτών, Ενωτική Ριζοσπαστική Παράταξη Δήμου Βέλου-Βόχας, Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων Πολιτών Δήμου Κορινθίων, Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων και Συμπολιτεία Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και τις εξελίξεις που υπάρχουν σε τοπικό, περιφερειακό αλλά και εθνικό επίπεδο.

Στην προηγούμενη κοινή μας ανακοίνωση τον Μάρτιο του 2015, είχαμε παρουσιάσει τις θέσεις μας και την κοινή μας πεποίθηση ότι η περιβαλλοντικά και κοινωνικά ορθή λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών είναι η τοπική κοινωνική διαχείριση με έμφαση στη μείωση παραγωγής και την πρόληψη, στην ανάκτηση, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Είχαμε επίσης τονίσει την αναγκαιότητα εκπόνησης τοπικών σχεδίων διαχείρισης από τους δήμους της Κορινθίας και ταχθήκαμε υπέρ των διαδημοτικών συνεργασιών σε επίπεδο νομού για να είναι ρεαλιστικά και βιώσιμα τα σχέδια που θα γίνουν. Παράλληλα είχαμε απορρίψει κατηγορηματικά το σχέδιο ΤΕΡΝΑ-Τατούλη.

Οι εξελίξεις που υπάρχουν από τότε μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν είναι καλές. Σε επίπεδο νομού μόνο το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κορινθίων έχει ψηφίσει ΤΣΔΑ, ενώ στους υπόλοιπους δήμους βρισκόμαστε στο στάδιο της εκπόνησης. Σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο βλέπουμε αφ ενός να μην έχει ακόμα υπογραφεί η σύμβαση ΤΕΡΝΑ- Τατούλη, παρά τις εξαγγελίες του Περιφερειάρχη και αφ ετέρου έχουμε πλέον έναν Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων ο οποίος ευνοεί και προωθεί τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης ενώ στον τύπο διαχέονται πληροφορίες ότι μπαίνει υπό διαπραγμάτευση μεταξύ εταιρείας και Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής, παρά τις διαβεβαιώσεις που υπήρχαν από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης ότι αυτή η ΣΔΙΤ δεν θα προχωρήσει.

Σημαντική εξέλιξη είναι επίσης και η δημοσιοποίηση (επιτέλους!!!) της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ, μετά από πολλά χρόνια επιμονής περιφερειακών παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Έτσι επιβεβαιώθηκαν όσα από πριν καταγγέλλαμε για την εκμετάλλευση του οφέλους της διαχείρισης των απορριμμάτων από την ΤΕΡΝΑ για 28 χρόνια και  για το υπέρογκο κόστος της «λύσης» αυτής (αγγίζει τα 100€/τόνο, συν τα μεταφορικά από τους δήμους μέχρι τους σταθμούς μεταφόρτωσης). Επίσης είδαμε και την περίφημη ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα (150.000 τόνοι/έτος), που αναγκάζει κάθε δήμο να πληρώνει καθορισμένο όγκο σκουπιδιών, είτε τον παράξει είτε όχι, ενώ δεν προκύπτει από πουθενά η μη εφαρμογή της καύσης των συμβατικών (σύμμεικτων) απορριμμάτων

Αυτό το μήνα η Διυπουργική Επιτροπή διαπραγματεύεται τη σύμβαση με την εταιρεία και πρέπει να αποφασίσει αν και πώς θα προχωρήσει αυτή η σύμπραξη. Καλούμε λοιπόν θεσμούς και πολίτες να αντιδράσουν άμεσα και ουσιαστικά και να μην επιτρέψουν την προώθηση αυτής της συμφωνίας. Για το σκοπό αυτό:

- Θα φέρουμε άμεσα σε συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια των δήμων μας το θέμα, για να δεσμευτούμε ότι δεν θα ακολουθήσουμε αυτή την πρόταση και θα προωθήσουμε τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης ,όπως άλλωστε προβλέπει και ο νέος ΕΣΔΑ. Οι δήμοι είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων και αυτοί πρέπει να την αναλάβουν, ζητώντας από την κυβέρνηση την απαραίτητη χρηματοδότηση που άλλωστε η ίδια έχει ήδη ανακοινώσει. Από την άλλη αυτοί είναι που θα κληθούν να επιβάλουν τον υπερδιπλασιασμό των δημοτικών τελών αν προχωρήσει η σύμπραξη με την ΤΕΡΝΑ.

- Θα δώσουμε κοινή συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 11/1/2016 στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο ΕΦΥΡΑ στην Κόρινθο και

-Θα οργανώσουμε σχετική εκδήλωση στο Κιάτο και θα ενημερώσουμε με κάθε μέσο τους δημότες για το τι σημαίνει γι’ αυτούς η προώθηση της τοπικής διαχείρισης ή της συγκεντρωτικής λύσης που προωθεί η Περιφέρεια.

Σε αυτό το σημείο όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμείς για άλλη μία φορά το κάνουμε και θα προκαλέσουμε όλους να κάνουν το ίδιο, αιρετούς αλλά και πολίτες. Γιατί το πρόβλημα των απορριμμάτων και η λύση του είναι κάτι που μας περιλαμβάνει όλους.


Οι παρατάξεις:

Αυτοδιοικητική Παρέμβαση Σικυωνίων Πολιτών (Μαυραγάνη Κούλα)
Ενωτική Ριζοσπαστική Παράταξη Δήμου Βέλου-Βόχας (Στεργιόπουλος Λεωνίδας).
Πρωτοβουλία Αλληλέγγυων Πολιτών Δήμου Κορινθίων (Ψηλογιαννόπουλος Παναγιώτης)
Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Λουτρακίου – Αγ. Θεοδώρων( Κοφινάς Ηλίας)
Συμπολιτεία Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης (Ζάρρος Ανδρέας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου