25 Μαΐ 2015

Η θέση μας στο ΔΣ για τη ΜΠΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στον δήμο Σικυωνίων

Το Σχέδιο Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Σικυωνίων περιλαμβάνει εκτός από γενικότητες και ελλείψεις σε κρίσιμα σημεία της μελέτης ,κυρίως στη διαδικασία κομποστοποίησης (πχ χρόνος ωρίμανσης κομπόστ), και ασάφειες στην περιγραφόμενη διαδικασία δια της οποίας το παραγόμενο  κομπόστ τύπου Α προκύπτει από την επεξεργασία σύμμεικτων  αστικών αποβλήτων (ΑΣΑ), γεγονός που αντίκειται στην ενδεδειγμένη διαδικασία της διαχείρισης με Διαλογή στην Πηγή και ενίσχυση της Ανακύκλωσης. 

Πέρα όμως από τα παραπάνω που θα μπορούσαν να διορθωθούν, το κρίσιμο σημείο της μελέτης που είχε εγείρει και αντιδράσεις από τους κατοίκους του Μουλκίου αλλά και από την αντιπολίτευση εδώ που ζήτησε αλλαγή του είναι η χωροθέτηση της εγκατάστασης στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ. Πριν το πάρουμε στα χέρια μας η πληροφόρηση ότι αλλάζει ουσιαστικά η χωροθέτηση μας έκανε να πιστέψουμε ότι είχε βρεθεί άλλη θέση, χωρίς τα αρνητικά που είχα αναφέρει σε προηγούμενο ΔΣ  για τον ΧΥΤΑ (Συνεχής έκλυση τοξικών στραγγιδίων και εκρηκτικού βιοαερίου, μεθανίου). Όμως, από τη νέα επικαιροποιημένη ΜΠΕ προκύπτει ότι:

  • Η νέα χωροθέτηση εξακολουθεί να βρίσκεται «σε τμήμα που λειτουργούσε ο καταργημένος ΧΥΤΑ….» (Παράγρ 4.3, σελ. 72), με τη διαφορά ότι όπως φαίνεται μπορεί να υπάρξει πρόσβαση από τον πάνω δρόμο του Σουλίου


  • Ο συγκεκριμένος χώρος στο μεγαλύτερο μέρος του έχει έντονο πρανές (κλίση 80%). Συνεπώς χρειάζονται έργα διαμόρφωσης που κοστίζουν αρκετά. Εκτός αν αναλάβει να μας το φτιάξει η ΤΕΡΝΑ, που όπως πληροφορηθήκαμε έχει ήδη ξεκινήσει τέτοια έργα εκεί, με αδιευκρίνιστο σε μας αντίτιμο και κίνητρο!


ΣΥΝΕΠΩΣ 

1. Δεν κατανοούμε την επιμονή γι αυτόν τον χώρο, ούτε και τις «κολληγιές» με την ΤΕΡΝΑ

2. Δεν κατανοούμε γιατί ενώ από το 2008 (τώρα έμαθα την σχετική αλληλογραφία) είχε ζητηθεί από την τότε ΔΑ καμένος χώρος από το Δασαρχείο για έργα ΧΥΤΥ, το οποίο και τον παραχώρησε, μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2014 δεν αξιοποιήθηκε  μια τέτοια παραχώρηση με αποτέλεσμα το Δασαρχείο με έγγραφό του να ενημερώσει με έγγραφό του τη ΔΑ ότι αν δεν χρησιμοποιηθεί θα κηρυχθεί εκ νέου αναδασωτέο. Τον Σεπτέμβρη , σαν νέο ΔΣ, είχαμε ξεκινήσει το θέμα της διαχείρισης των ΑΣΑ, άρα μπορούσαμε να κάνουμε από τότε ενέργειες για τον χώρο. 

Προς τι λοιπόν οκτώ μήνες άπραγοι για να έλθουμε τώρα με το μαχαίρι των  σκουπιδιών  στο λαιμό να τρέχουμε για χώρο;

3.  Έρχεται σήμερα λοιπόν ο κ. Δήμαρχος και ζητά από το Δασαρχείο χώρο, που θα του τον δώσει αφού ο νόμος είναι σαφής εφόσον υπάρχει ακριβής μελέτη διαχείρισης. 

Γιατί δεν το έκανε τόσους μήνες; Μια επίσκεψη στο Δασαρχείο έφτανε!!.                      

Δεν κατανοούμε λοιπόν γιατί δεν αναζητήθηκε χώρος για τη μονάδα διαχείρισης έξω από το χώρο του σημερινού ΧΥΤΑ με τις προδιαγραφές που θέλουμε και να αναπλαστεί  ο επικίνδυνος  αυτός χώρος!

Για όλα αυτά τα θολά που δεν κατανοούμε και που αφήνουν ελεύθερη τη φαντασία μας για το τι μπορεί να «παίζεται», για τη ΜΠΕ 


  • Όσο αφορά στα λάθη και τις ελλείψεις που μπορεί να έχει, προτείνουμε να την ξαναδούν οι συντάκτες κι ας ζητήσουν και μια δεύτερη γνώμη 
  • Δεν συμφωνούμε σε χωροθέτηση της μονάδας σε χώρο του ΧΥΤΑ και επειδή φαίνεται ότι ο κ. Δήμαρχος αρέσκεται να παίζει με κρυφά χαρτιά , εμείς δηλώνουμε ότι θα είμαστε απέναντι σε κάθε ενέργεια που θα αντιστρατεύεται την τοπική διαχείριση, διευκολύνοντας στο μέλλον (κοντινό ή μακρινό, θα δείξει)μια παράδοση της διαχείρισης σε μεγαλοεργολάβους και πολιτικούς προστάτες τους (όπως κι αν λέγονται αυτοί).


Υστερόγραφο: Βέβαια, παρ ότι όχι μόνο εμείς αλλά και οι άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας στο ΔΣ διαφώνησαν με το Σχέδιο Μελέτης, κυρίως στην χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, αγνοώντας τις σημαντικές  και τεκμηριωμένες παρατηρήσεις δύο τοπογράφων για την ακαταλληλότητα του προτεινόμενου χώρου στις παρυφές του ΧΥΤΑ Κιάτου, το σχέδιο ψηφίστηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας του ΔΣ. Η διάθεση σύνθεσης απόψεων σε όλο της το μεγαλείο!

Κυρ. Μαυραγάνη, Δημοτική Σύμβουλος,
επικεφαλής ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου