5 Ιαν 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣ 30/12/2014

OSKAR ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑΣ: ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗ ΠΗΓΗ ΜΕ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ Γ ΙΑ                ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ

 Άγνοια, λάθος ή κάτι άλλο έχει στο μυαλό του ο δήμαρχος κ Σταματόπουλος με τη πρότασή περί  «Υποβολής αιτήματος χρηματοδότησης του εξοπλισμού &  των υποδομών και την Έγκριση μελέτης προσωρινής διαχείρισης &  επεξεργασίας αποβλήτων με μηχανική διαλογή & βιολογική επεξεργασία (μετά από διαλογή στην πηγή) Δήμου Σικυωνίων», την οποία πρότεινε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 30ης Δεκεμβρίου και ψηφίστηκε από τη πλειοψηφία ;
            
Χωρίς να ενημερώσει την διαπαραταξιακή επιτροπή που συστήθηκε εδώ ναι ενάμιση μήνα για να χειρισθεί  και να συναποφασίσει την εισήγηση των προτάσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, (μια επιτροπή που επί της ουσίας του θέματος δεν συζήτησε ποτέ) , έφερε στην εκπνοή του 2014 για να ψηφιστεί από το ΔΣ μία «μελέτη»   ώστε  να δεσμευτεί το ΔΣ για τον τρόπο που θα διαχειριστεί τα απορρίμματα του.  Μια πρόταση, την οποία δεν μπορούσε να έχει στα χέρια του κανείς πριν τη συνεδρίαση του Δ.Σ.  για να μελετήσει τους όρους της ,ούτε καν το κόστος διαχείρισης  (κατά προσέγγιση)  ανά τόνο απορριμμάτων για τους πολίτες. Μια πρόταση την οποία ανέλαβε ο κ. Δήμαρχος να παρουσιάσει την ώρα της συνεδρίασης στους Δημοτικούς Συμβούλους, χωρίς καμιά προηγούμενη ενημέρωση.
             
Εν όψει αυτής της κατάστασης η Αυτοδιοικητική Παρέμβαση , προσπάθησε πριν την έναρξη της συζήτησης,  να θέσει σε ψηφοφορία ένα πλαίσιο για τη μορφή της λύσης  που θα επιλεγεί , που θα περιλάμβανε τη διαλογή στη πηγή (ΔσΠ) , θα μεγιστοποιούσε τον όγκο διαχείρισης των απορριμμάτων στα πλαίσια του Δήμου και θα δέσμευε ώστε το  οποιοδήποτε μοντέλο διαχείρισης  επιλεγεί να διασφαλίζει το καλύτερο δυνατόν οικονομικό αποτέλεσμα για το δήμο και τους δημότες. Το πλαίσιο αυτό δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία γιατί κατά τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου «δεν υπήρχε λόγος διότι συμφωνούν όλοι»!!!!!   

Επί της διαδικασίας, η Αυτοδιοικητική Παρέμβαση ζήτησε την αναβολή της συζήτησης της πρότασης με το σκεπτικό ότι
1.     χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε τη σχέση αυτής με τη λύση που προωθεί το ΥΠΕΚΑ ( ΦΕΚ 3339/12/12/-14) και που ονομάζει «μηχανική διαλογή & βιολογική επεξεργασία»(τυχαία η ίδια επιλογή του όρου και στην μελέτη που υποβάλλει ο Δήμος;) και η οποία αναφέρεται σε σύμμεικτα απορρίμματα
2.      χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε το κόστος της πρότασης που θα ψηφίσουμε (αναφέρθηκε ένα ποσόν πάνω από 60-65€ ο τόνος, πως προέκυψε δεν γνωρίζουμε, πέρα από το ότι το διαβάσαμε σε προτάσεις ιδιωτών σε άλλους δήμους)
3.      χρειάζεται να   εξετάσουμε και εναλλακτικές προτάσεις μικρότερου κόστους, ερχόμενοι σε επαφή με γνώστες του αντικειμένου λόγω ειδικότητας ή εφαρμογής ενός άλλου μοντέλου
      
Τελικά η πρόταση που ψηφίστηκε από τη πλειοψηφία ( με το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας να ζητά αναβολή του θέματος ) ήταν να γίνεται διαλογή στη πηγή με τρεις κάδους ( μπλε, καφέ ,πράσινο) , αλλά με μηχανήματα που θα χρησιμοποιούσαμε αν είχαμε σύμμεικτα απορρίμματα και όχι ξεχωριστά σε τρεις κάδους, μια αντίφαση που δεν είμαστε καθόλου σίγουροι για το πόσο τυχαία είναι. Δηλαδή αφού τα ξεχωρίζουμε στα σπίτια μας , θα τα πηγαίνουμε στην εγκατάσταση που θα φτιάξουμε να ξανακάνουμε μηχανική διαλογή γιατί, λέει, «  ο κόσμος δεν θα μπορεί να κάνει διαλογή σωστή από την αρχή». Το σύστημα δηλαδή το οποίο προτείνει το υπουργείο για διαχείριση   σύμμεικτων απορριμμάτων , το οποίο είναι στην ίδια φιλοσοφία με το εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ  και φυσικά έχει κόστος διαχείρισης παρόμοιο με αυτό . Και βέβαια,  ο κ. Δήμαρχος άφησε ανοιχτό για συζήτηση το θέμα της λειτουργίας της μονάδας (Δήμος ή ιδιώτης;) αν « ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να το διαχειριστεί». Μήπως σας φαίνεται ότι δε μας τα λένε  όλα ;
            
Το υποτιθέμενο κομπόστ  που θα παράγει το σύστημα αυτό κάνει μόνο για επίχωση (καμία σχέση με εδαφοβελτιωτικό ) και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι, ο εργολάβος θα εφαρμόσει μια σειρά από μεθόδους (ΦΕΚ 3339/14)  για να γίνει η υγιεινοποίηση     του υλικού που θα παράγεται. Πράγμα που είναι λίγο αμφίβολο, γιατί όλοι γνωρίζουμε τι γίνεται συνήθως στην Ελλάδα.
            
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο κίνδυνος ,οι πολίτες να πληρώνουν υπέρογκα ποσά πλέον των 60 € ανά τόνο συν ΦΠΑ από 25€ που πληρώνουν σήμερα αλλά και ο κίνδυνος ο εργολάβος να πουλάει και τα ανακυκλώσιμα που βγάζει . Δηλαδή οι πολίτες να μην καρπώνονται το κέρδος από τη διάθεση των ανακυκλώσιμων .
 Μιλάμε λοιπόν  για ένα σύστημα που είναι καταδικασμένο να αποτύχει ,γιατί δεν θα παράγει τίποτα ,ούτε καν κομπόστ για επιχώσεις με μόνο αποτέλεσμα την χωρίς αντιδράσεις παραχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στη ΤΕΡΝΑ.
  
Μετά από όλα αυτά, η Αυτοδιοικητική Παρέμβαση δεσμεύεται πολύ σύντομα να παρουσιάσει τη δικιά της πρόταση πλήρη ,κοστολογημένη , με πολύ μικρότερο κόστος  , με παραγωγή κομπόστ  κατάλληλο για εδαφοβελτιοτικό ,  και διαχείριση από τις υποδομές του Δήμου την οποία θα καταθέσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου