7 Νοε 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6/11/2014

Εχθές, Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014, έγινε στο Δημαρχείο του Δήμου Σικυωνίων η συνάντηση των κ. Δημάρχων Βέλου-Βόχας, Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης καθώς και εκπροσώπων όλων των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας και των τριών δήμων.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Σικυωνίων, η οποία έχει ήδη αποφασίσει να ασχοληθεί με το πρόβλημα της Διαχείρισης των απορριμμάτων . Για το λόγο αυτό κάλεσε τους όμορους δήμους για ανταλλαγή απόψεων και για την εύρεση τρόπου συνεργασίας στον τομέα αυτό.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε μετά από πρόσκληση και ο αρμόδιος θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Α. Παπαγγελόπουλος.
Στη συνάντηση ο δήμαρχος Σικυωνίων, κ. Σπ. Σταματόπουλος, έθεσε το πρόβλημα του προστίμου από την αναμενόμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αφορά τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Κιάτου χωρίς αδειοδότηση και η οποία αναμένεται να εκδοθεί στις 2 Δεκεμβρίου 2014 (πιθανολογούμενου ύψους 10.000.000,00 ευρώ). Ο μόνος δρόμος για να γλυτώσει ο Δήμος το πρόστιμο , όπως είπε, είναι να  έχουμε έτοιμο να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο διαχείρισης που θα εναποθέτει αλλού το υπόλειμμα.
Κοινή άποψη όλων ήταν ότι, η μόνη επωφελής για τους πολίτες ενδεικνυόμενη λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων των δήμων είναι η διαλογή τους να γίνεται στην πηγή, ώστε να ξεχωρίσουν τα οργανικά και ανακυκλούμενα υλικά.
Ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης δήλωσε ότι ξεκινάει μόνος του αυτή τη διαδικασία, αφού έχει το πλεονέκτημα του νεοαδειοδοτημένου ΧΥΤΑ και ότι εάν και οι Δήμοι Βέλου-Βόχας και Σικυωνίων μειώσουν το υπόλειμμα, μετά τη διαλογή στην πηγή, θα μπορέσουν όλοι μαζί να βρουν μια οριστική λύση].
Μετά τα παραπάνω αποφασίστηκε οι Δήμοι Βέλου-Βόχας και Σικυωνίων να συνεργαστούν ώστε να καταφέρουν, μετά από τη διαλογή στην πηγή και την κομποστοποίηση, να επιτύχουν ένα υπόλειμμα σε ποσοστό κάτω του 30% για να μπορέσουν να το διαχειριστούν
Ο κ. Παπαγγελόπουλος, μετά από ερωτήσεις Δημοτικών Συμβούλων, παρουσίασε όσα γνώριζε για την προωθούμενη από την Περιφέρεια λύση της ΤΕΡΝΑ υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά που ακούγονται για το υψηλό κόστος δεν είναι αληθή, παρ’ ότι  , όπως είπε, δεν  έχει διαβάσει τη σύμβαση και απέδωσε την καθυστέρηση της υπογραφής της σύμβασης στην οικονομική δυσπραγία της κυβέρνησης.
Επίσης, επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες δημοτικές αρχές γιατί δεν έκαναν τίποτε όλα αυτά τα χρόνια και ειδικότερα γιατί δεν αντέδρασαν στην ανάθεση του προβλήματος στην Περιφέρεια και στον ΦΟΔΣΑ.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου